Elke week verzamelt VPRO Cinema de interessantste recensies uit binnen- en buitenland over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week het vonnis over de Europese coproductie Francofonia, het Thaise Cemetery of Splendour en het Belgische D'ardennen.

Francofonia (F/D/NL, Aleksandr Sokurov )

Cemetery of Splendour (Thailand, Apichatpong Weerasethakul)


Jenjira, een eenzame verpleegster, geeft zich in een dorpje langs de Mekong rivier op als vrijwilliger om te zorgen voor 27 soldaten die lijden aan een onverklaarbare slaapziekte met vreemde hallucinaties. Van Gouden Palm-winnaar Weerasethakul (Uncle Boonmee).

Bekijk de trailer

De meningen
VPRO Cinema ( ****): 'Poëtisch raadsel'
de Volkskrant (*****): 'Betoverend'
The Guardian (****): 'Kalme hysterie'
De Filmkrant (*****): 'Stille schoonheid'

D'Ardennen (België, Robin Pont)

99 Homes (USA, Ramin Bahrani)

13 Hours: Secret Soldiers of Benghazi (USA, Michael Bay)


Op 11 september 2012 werd het US State Department Special Mission Compound in Benghazi , Libië aangevallen door terroristen. Een zestal oud-militairen vocht dertien uur lang om de veiligheid van de Amerikaanse ambassadeur en burgers te waarborgen. Van regisseur Michael 'alles moet kapot' Bay.

Bekijk de trailer

De meningen
de Volkskrant ( **): 'Desoriënterende ervaring'
The Guardian (*): 'Afgrijselijk'
Empire (**): 'Oorlogsporno'


Fissa (Nederland, Bobby Boermans)

Ride Along 2 (USA, Tim Story)


Kevin Hart en Ice Cube zijn terug in dit vervolg op de populaire actie-komedie Ride Along. Vlak voor de bruiloft van Ben (Hart) en de zus van James (Cube) reizen de twee agenten als toekomstige brothers-in-law af naar Miami om een drugsdealer tegen te houden.

Bekijk de trailer


De meningen

de Volkskrant (*): 'Flauwe humor'


The Choice (USA, Ross Katz)


Romantisch drama naar een boek van Nicolas Sparks (The Notebook): Travis valt als een blok voor zijn bezette buurvrouw Maggie. De gevoelens zijn wederzijds, maar durft Maggie het aan haar vriend te verlaten?

Bekijk de trailerDe meningen

de Volkskrant (*): 'Ondraaglijk kitsch'