De redacteuren van de filmselectie schreven een column over de beste films binnen een bepaald thema die in de laatste weken van het jaar worden uitgezonden. Vandaag: Vincent Moritz over films zonder zoetsappigheid.

Mannen houden niet van kerst. Althans niet in films. Te knus, te collectief, te geforceerd. Wanneer zag u voor het laatst een kerstfilm waarin de man het voortouw nam voor de feestelijkheden? Denkt u dat de Kerstman zelf vreugde beleeft aan zijn feest? Die werkt tijdens kerst, de stille wens van iedere man.

Maar Will Ferrell dan in Elf, de kerstminnende elf-man, opgegroeid bij de Kerstman? Hij telt niet mee, want zijn kerstliefde is toe te schrijven aan het stockholmsyndroom. De man werd immers, nadat hij als babyverstekeling in het hoge noorden belandde, vastgehouden door de Kerstman, terwijl de kindervriend hem ook thuis had kunnen brengen; hij weet toch precies waar ieder kind woont?

In Elf begint het bij Will Ferrell te dagen dat er een luchtje zit aan kerst, maar in Bad Santa is alle twijfel verdwenen. Bad Santa is de volgende stap in de kerstafschuw, met Billy Bob Thornton als dronken winkelcentrum-Kerstman. Billy Bobs beschonken personage heeft niet alleen een hekel aan kerst, hij doet er ook alles aan om zijn chagrijn over te brengen op de kindertjes die hij op schoot krijgt.

De personages van Will Ferrell en Billy Bob Thorntons vallen in het niet bij de vaandeldrager van de antikerst-mannen, en dat is Jack Torrance in The Shining. Torrance, gespeeld door Jack Nicholson, is in The Shining de opzichter van een berghotel dat tijdens de kerstdagen is gesloten voor gasten. ' Geen moeilijk werk', wordt hem tijdens zijn sollicitatiegesprek verteld, 'maar je bent volledig afgesloten van de buitenwereld en het gevoel van isolatie kan je overvallen'. Jack ziet het als een voordeel. 'Ik ben bezig met een schrijfproject en rust is precies wat ik wil'. Maar al snel vloekt en tiert hij tegen zijn vrouw dat ze hem met rust moet laten. En niet veel later zit hij haar en zijn zoontje met een bijl achterna.

De overlevingsstrategie voor mannen tijdens kerst is dus dronkenschap, niets nieuws onder de zon. En de bijl uitlenen.

Films op tv:

Elf
Dinsdag 22 december
Veronica, 22.45-0.30 uur

Bad Santa
Vrijdag 25 december
RTL 7, 20.30-22.30 uur

The Shining
Zaterdag 26 december
Veronica, 21.50-0.20 uur