De redacteuren van de filmselectie schreven een column over de beste films binnen een bepaald thema die in de laatste weken van het jaar worden uitgezonden. Vandaag: Remke de Lange over Het Goede in de film.

Slechteriken mogen dan vaak het nieuws bepalen, goedheid loont. Dat weten we allemaal. Maar voor wie dat toch nog wel eens vergeet is er de decembermaand waarin de kerstgedachte, als een moreel ijkpunt op de kalender, jaarlijks aan ons wordt voorgehouden.

In films waarin die boodschap wordt uitgedragen, komen we dikwijls deze mooie gedachte tegen: goedheid wordt aangewakkerd door onverwachte persoonlijke combinaties. Wat te denken van de vriendschap tussen een jochie en een aan elkaar genaaid hondje, zoals in Tim Burtons van warm humanisme barstende Frankenweenie? De meesten onder ons zouden niet direct vallen voor de wat onooglijke, worstachtige viervoeter met z’n veerkrachtige tred, maar de kleine Victor is allang blij dat zijn verongelukte vriendje Sparky een tweede leven krijgt. In het universum van Burton, in dit geval mooi vormgegeven met stop-motion in zwart-wit, zijn het meestal de sociale outcasts die mensen hun beste beentje laten voorzetten.

Over outcasts gesproken: wie had gedacht dat twee mensen aan weerszijden van de diepe kloof tussen rivaliserende, gewelddadige New Yorkse straatbendes, in elkaars armen zouden vallen? In de wervelende musicalklassieker West Side Story raken Maria en Tony, de grimmige sociale mores van hun omgeving ten spijt, hopeloos verliefd. De film is een romantisch pleidooi voor zachtmoedigheid, nieuwsgierigheid, voor verder kijken dan het tuinhek.

Misschien is de mooiste roep om barmhartigheid, mededogen en zoeken naar het goede in de mens wel Catch Me If You Can. Niet eens zo gebrand op primair sentiment, maar o zo lichtvoetig, schetst Steven Spielberg de opmerkelijke, waargebeurde kat-en-muis-jacht van een FBI-agent op een meesteroplichter. Aan beide kanten van de wet raken ze zo diep aan elkaar gehecht, dat ze zich - zij het op afstand - aan elkaars goedheid durven laven. Twee eenzame zielen bellen elkaar één keer per jaar. Met kerst.

Films op tv:

West Side Story
Vrijdag 25 december
NPO 1, 15.25-18.00 uur

Frankenweenie
Vrijdag 25 december
BBC 2, 14.45-16.05 uur

Catch Me If You Can
Vrijdag 1 januari
BBC 2, 23.20-1.30 uur