De redacteuren van de VPRO Gids filmselectie schreven een column over de beste films binnen een bepaald thema die in de laatste weken van het jaar worden uitgezonden. Vandaag: Oliver Kerkdijk over mooie Europese cinema.

Welkom, hooggeëerd publiek, in de Cine Occident, kerstbioscoop voor ouderwetsche qualiteyt.

In Jean Giono's roman Le hussard sur le toit uit 1951 belandt de Piemontese revolutionair Angelo Pardi in de jaren dertig van de negentiende eeuw in de door cholera geteisterde Provence. Wanneer hij onderweg de zelfverzekerde bourgeoise Pauline de Théus ontmoet, krijgt zijn odyssee een ongedachte dimensie. Dit episch-romantische avontuur, nu, werd door regisseur Jean-Paul Rappeneau (Cyrano de Bergerac) getransformeerd tot een fantastische galoprit voor het witte doek.

Allure, tempo, suspense, esprit - Le hussard sur le toit herinnert aan de beste Franse cape-en-degenfilms van weleer, maar is een serieus tikkie grimmiger. Olivier Martinez vlamt als energieke houwdegen. En Juliette Binoche, ah! Fier te paard, de haartsliertjes kringelend langs het fijngeciseleerde gelaat, ogen vol vuur. Kortom: 135 minuten wereldklassecinema.

Met l'Homme de Rio hebben we een klassiek mopje zonovergoten Frans escapisme voor u. Ontvoerde geliefde, kostbare Amazonebeeldjes, moordcomplot – in het weekje verlof van luchtmachtsoldaat Adrien ontbreekt het niet aan afwisseling. Begeleid door montere muziekjes van Georges Delerue is Kuifje-Belmondo in Brazilië op z'n stuntende best – en de betreurde Françoise Dorléac voor altijd een plaatje.Plaatjes van tijdloze prachtigheid zijn eveneens ruim voorhanden in Ernest & Célestine. In deze Frans-Belgische aquarelanimatie sluiten muziekbeer Ernest en tekenmuis Célestine, buitenbeentjes in hun respectievelijke werelden, vriendschap voor de eeuwigheid. Alles aan dit verhaal is aandoenlijk en grappig . Van de scène waarin Ernest met zijn vioolspel het penseelwerk van Célestine tot leven brengt gaat het hart zingen.

Tot slot: waarom deze drie titels in de Cine Occident? Omdat het stijlvolle, in Europa handgemaakte lichtjes zijn in een twee tv-weken lang met kakelbonte Anglo-Amerikaanse wegwerpkitsch volgehangen plastic kerstboom. Daarom. Prettige voorstelling, allen.

L'homme de Rio
Zondag 20 december
TV5 Monde Europe, 21.00-23.00 uur

Le hussard sur le toit
Maandag 21 december
Arte, 13.45-15.50 uur

Ernest & Célestine
Dinsdag 29 december
NPO 2, 13.00-14.10 uur