1. The Road
(Lib, Rana Salem)
Rana Salem breekt met alle conventies in haar Libanese debuutfilm. Het rouwproces van een stel, vervormd en opgedeeld in ongelijke brokken, is een vernuftige en poëtische puzzel die lang nagalmt.

2. Citizenfour
(USA, Laura Poitras)
Ouderwetse jaren ’70 spionagethriller, maar dan in het nu, in het echt en in de vorm van een documentaire. Schetst een onthutsend beeld van onze huidige samenleving en is oprecht spannend.

3. Birdman
(USA, Alejandro González Iñárritu)
Cinematografische tour de force die nipt de show steelt van Michael Keaton, die met zijn markante kop en ijzersterke spel dit drama voorziet van gelaagdheid en humor.

4. The End of the Tour
(USA, James Ponsoldt)
Onzekerheid was nog nooit zo mooi. Jason Segel is in de race voor een Oscar met zijn subtiele en poignante portret van de even briljante als kwetsbare schrijver David Foster Wallace.

5. Victoria
(D, Sebastian Schipper)
Schipper jongleert op knappe wijze spanning, drama en karakterschets, en dat allemaal in die ene glorieuze long take. Het helpt dat Laia Costa zo’n geweldige actrice is.

6. The Farewell Party
(ISR, Tal Granit en Sharon Maymon)
Euthanasie is om te lachen. Als je het maar smaakvol combineert met aangrijpende momenten over ouder worden en de dood.

7. It Follows
(USA, David Robert Mitchell)
Deze bovennatuurlijk soa injecteert het cliché rijke horrorgenre met een welkome lading frisse ideeën, plus een flink portie naargeestigheid en kriebels.

8. The Lobster
(IER, Yorgos Lanthimos)
Niet zo briljant als Dogtooth, maar het komt aardig in de buurt. Absurdisme als fileermes voor onze hedendaagse maatschappij, met schitterende rollen voor Farrell en Weisz.

9. Look of Silence
(DEN, Joshua Oppenheimer)
Oppenheimer rijt wederom op vernuftige wijze de nationale wond van Indonesië open. Ditmaal minder verrassend, maar de verhalen over de genocide zijn nog even schokkend en misselijkmakend.

10. Mad Max: Fury Road
(AUS, George Miller)
Zwartgeblakerde post-apocalyptische waanzin die ziedt en tiert en die zonder noemenswaardig plot of ontwikkelde personages de lat voor subliem actiespektakel weer wat hoger legt.

11. Gluckauf
(NL, Remy van Heugten)
Verstond er niks van, maar heul mooi!

12. Youth
(I, Paolo Sorrentino)
Viering van het leven en de jeugdigheid via een scherpzinnige en contemplatieve meditatie over ouderdom. En dat allemaal met de visuele grande bellezza die we inmiddels van Sorrentino gewend zijn.

13. El Club
(CHIL, Pablo Larraín)
Larraín hult goed en kwaad in grijze nevelen met zijn ingetogen aanklacht tegen de kerkelijke moraal , die bol staat van de broeierige spanning. Een akelig toepasselijke wolf in schaapskleren.

14. The Tribe
(OEK/NL, Miroslav Slaboshpitsky)
Dialogen zijn overschat, ook met een degelijk verhaal, tekstloze acteurs en een choreografie van ingenieuze shots kan een drama rauw en overweldigend zijn.

15. Toll Bar
(KAZ, Zhasulan Poshanov)
Geen budget, een sociaal realistisch onderwerp en de verwerping van standaard cinema levert een geslaagde eerste film op voor The Partisan Movement, Kazachstans zelfbenoemde new wave.

16. Human
(FRA, Yann Arthus-Bertrand)
Ontroerende en inspirerende persoonlijke verhalen over geluk, liefde en de dood dringen door tot de kern van onze menselijkheid. Met intieme close-ups en grandioze, kleurrijke vistas.

17. Tussen 10 en 12
(NL, Peter Hoogendoorn)
De stilte als kunst in het aangrijpende debuut van Peter Hoogendoorn, dat vooral door Raymond Thierry en Elise van ’t Laar naar een hoger dramatisch plan wordt getild.

18. Ilo Ilo
(SGP, Anthony Chen)
Chens kleine observaties en zwarte humor maken van dit familieportret tegen het decor van de economische crisis in Azië, een raak en diep menselijk drama.

19. Big Hero 6
(USA, Don Hall en Chris Williams)
Disney, Marvel en een beetje anime is het perfecte recept voor een hartverwarmend en grappig actie-avontuur over twee onwaarschijnlijke helden.

20 . Ice and the Sky
(FRA, Luc Jacquet)
Documentaire die saaie statistieken en pratende hoofden vermijdt en een belangrijke klimaatwaarschuwing geeft in de vorm van een spannende avonturenfilm over een serie poolexpedities.