Als mensen lijken we geen natuurlijke vijanden te hebben, maar pas op: deze zondagavond draait om kannibalen en bloeddorstige dinosauriërs. En dan maar proberen ontspannen aan een nieuwe week te beginnen!

Het baanbrekende The Silence of the Lambs, naar een boek van Thomas Harris, veroorzaakte bij de Oscaruitreiking van 1992 een sensatie door de vijf belangrijkste prijzen (waaronder die voor Beste Film) te winnen: thrillers met horrortrekjes worden doorgaans matig gewaardeerd door de Academy. Anthony Hopkins creëerde met psychiater Hannibal ‘the Cannibal’ Lecter een even huiveringwekkend als intrigerend personage dat niet alleen een serie vervolgen inspireerde, maar ook de lijst van vijftig grootste slechterikken volgens het American Filminstitute aanvoert. Jonathan Demme’s chef d’oeuvre is een nog altijd bloedstollende film over een piepjonge FBI-agente (Jodie Foster, erg goed ) die met de niet onbezoldigde hulp van een kannibalistische seriemoordenaar een andere seriemoordenaar probeert te vangen. Ongeëvenaard.

The Silence of the Lambs

Dinosauriërs, die exotische wezens uit geschiedenisboeken, kregen met Jurassic Park ineens een driemensionale verschijning. Steven Spielberg leefde zich in 1993 uit met up to date technologie om een voorstelling te maken van de prehistorische fauna. Sindsdien zijn we allemaal bang voor Tyrannosaurus Rex, een monster met lachwekkend kleine voorpootjes dat evengoed een mens met één hap van de wereld vaagt.

Jurassic Park

Andere aanraders

Vrijdag

Woody Allen (vijftig films in vijftig jaar) maakt geweldig én teleurstellend werk. Blue Jasmine – met Cate Blanchett als geknakte miljonairsvrouw – is een recent pareltje. Let op de rossige komiek Louis C.K. in een leuke, kleine bijrol.
Blue Jasmine, 22:20-23:55, NPO 3 & NPO Zapp (VPRO)

Marlon Brando in een van zijn laatste rollen tegenover jong broekie Johnny Depp: het ontwapenende Don Juan DeMarco is in vele opzichten een plezier om naar te kijken. Brando als psychiater krijgt te maken met een jongen die meent Don Juan, de beste minnaar op aarde, te zijn.
Don Juan DeMarco, 22:15-00:05, SBS 9

Zaterdag

De Amsterdamse ‘taxioorlog’ inspireerde dit goedgemaakte drama over taxichauffeurs die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Frank Lammers is natuurlijk perfect als patjepeeër achter het stuur.
Nachtrit , 21:00-22:30, NPO 3 & NPO Zapp