Het WK in Brazilië laat tot nog toe weinig te wensen over. Zelfs de nul-nul-wedstrijden zijn om te smullen. Nu de knock-outrondes zijn begonnen vallen er echter gaten in het dagelijkse voetbalritme. Cinema.nl bespreekt daarom de opmerkelijkste voetbalfilms. Voor een avondje voetbal, zónder nachtelijke verlenging.

Aflevering 6: Goal II: Living the Dream (GB, 2007)
Regie: Jaume Collet-Serra
Met: Kuno Becker, Alessandro Nivola, Anna Friel

Santiago Muñez, een jonge latino voetballer uit Los Angeles, is inmiddels een succes bij Newcastle United en accepteert een transfer naar Real Madrid. Daar worstelt hij met de moeilijkheden die bij het glamourleven als stervoetballer horen.

De bal in beeld
Hoewel Goal II zich in de Champions League afspeelt, laat het voetbal te wensen over. Er is geknipt tussen echte wedstrijden van Real Madrid en beelden waarin Muñez of zijn tevens fictieve vriend Harris voetballend te zien zijn. Deze hebben duidelijk niet de techniek van hun ‘teamgenoten’. Ook steekt het studiolicht dat op Muñez en Harris schijnt akelig af bij het stadionlicht in de echte Madrileense wedstrijden. Wel leuk om te zien is de manier waarop regisseur Collet-Serra de beelden van Champions League-wedstrijden gebruikt om zijn eigen verhaal te creëren.

Is de voetbalfilm een voetbalfilm?
Aan voetbalscènes geen gebrek in Goal II en ook de verhaallijn – jongen speelt mee met de sterren van Real Madrid – klinkt aantrekkelijk. Technisch blijkt het echter een stap te ver om de fictieve Muñez geloofwaardig met sterren als Beckham, Ronaldo en Zidane te laten voetballen. Toch prikkelt de voetbalfilm, wellicht omdat de verleiding je in Muñez te verplaatsen, moeilijk te weerstaan is.

Beste voetbalwijsheid
‘There’s more to life than just football’ – Cavin Harris
‘What, like computergames?’ – vriendin van Muñez

Spot de sporter
In Goal II worden beelden gebruikt van wedstrijden van onder andere Real Madrid, Arsenal en Barcelona. Daarmee heeft de film een recordaantal voetballercameo’s: 36 maar liefst. Het Madrileense elftal figureerde overigens ook in scènes in de kleedkamer, het hotel en op het trainingscomplex. Alle 36 voetballers zijn:

David Beckham, Ronaldo, Sergio Ramos, Roberto Carlos, Ronaldinho, Robinho, Zinédine Zidane, Ivan Helguera, Michel Salgado, Thomas Gravesen, Carlos Puyol, Samuel Eto’o, Iker Casillas, Steve McManaman, Thierry Henry, Guti, Mikael Dorsin , Jens Lehmann, Cesc Fabregas, Raul Gonzalez, Raul Bravo, Robert Pires, Freddie Ljungberg, TJ Harper, Roberto Soldado, Vicente Rodriguez, Lionel Messi, Victor Valdes, Florentino Perez, Meija, Rivaldo, Mahamadou Diarra, Diego Lopez, Cicinho , Julio Baptista en Michael Owen.

Trivia
Tijdens de tweede helft in de finalewedstrijd speelt Real Madrid met meer dan 11 spelers . We zien beelden van Casillas, Beckham, Guti, Ronaldo, Raul, Zidane, Roberto Carlos, Robinho, Cicinho, Baptista, Meija, Gravesen, plus hoofdrolspelers Muñez en Harris.

Rutger Hauer speelt de rol van strenge doch rechtvaardige coach van Real Madrid in de film.

Klik hier voor het overzicht van de WK-serie.