Tijdens het WK staat je televisie bol van het spectaculaire voetbal. Helaas eindigt niet elke wedstrijd in 1-5, met een door de lucht vliegende Van Persie als knallend hoogtepunt. Cinema.nl bespreekt daarom de opmerkelijkste voetbalfilms. Voor als je even géén zin hebt in Honduras – Zwitserland.

Aflevering 4: The Damned United (GB, 2009)
Regie: Tom Hooper
Met: Michael Sheen, Colm Meaney, Timothy Spall

Voetbalcoach Brian Clough (Sheen) heeft zich zo verheugd op de cupwedstrijd die zijn nederige eerste-divisieclub Derby County in 1968 speelt tegen het oppermachtige Leeds United. Maar Derby verliest, en erger: Leeds-coach Don Revie vergeet de hand van Clough te schudden voor de wedstrijd. The Damned United, een verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen, gaat over de Engelse Louis van Gaal op zoek naar erkenning.

De bal in beeld
Regisseur Hooper weet beelden van echte wedstrijden en filmshots knap aan elkaar te plakken. Alleen als je de film stilzet, zie je dat er soms voor een groen scherm of een filmdoek is opgenomen om stadion en publiek na te bootsen. Verder draait de film vooral om het vuige spel van Leeds, dus de voetbalacteurs moeten het sowieso meer hebben van toneelvechten dan van technische hoogstandjes. Toch laat acteur Sheen zo nu en dan zien dat hij best een balletje kan trappen.

Links: Michael Sheen en Colm Meaney . Rechts: Brian Clough en Don Revie.

Is de voetbalfilm een voetbalfilm?
Absoluut. The Damned United is gelardeerd met oude fragmenten uit het spijkerharde Engelse voetbal van de jaren zestig en zeventig. En met een film over de excentrieke coach Brian Clough komen we ook de oude voetbaliconen tegen die onder hem speelden, zoals Billy Bremner en Johnny Giles. Bovendien zijn de gelijkenissen tussen de acteurs en voetballers treffend, waardoor The Damned United een authentieke voetbalsfeer ademt.

Beste voetbalwijsheid
‘Rome wasn’t built in a day, but then again I wasn’t on that particular job.’ – Brian Clough

Spot de sporter
In The Damned United komen alleen echte voetballers voor in archiefbeelden. Er worden wel veel bekende sporters nagespeeld: Norman Hunter, Colin Todd, Dave Mackay, John McGovern, Billy Bremner , Johnny Giles, John O’Hare, Archie Gemmill, Terry Hennessy en Duncan McKenzie.

Trivia
Clough verwierf in Nederland bekendheid als de uitvinder van de term ‘Mickey Mouse-League’, de weinig vleiende bijnaam voor de Nederlandse competitie.

Klik hier voor het overzicht van de WK-serie