Tijdens het WK staat je televisie bol van het spectaculaire voetbal. Helaas eindigt niet elke wedstrijd in 1-5, met een door de lucht vliegende Van Persie als knallend hoogtepunt. Cinema.nl bespreekt daarom de opmerkelijkste voetbalfilms. Voor als je even géén zin hebt in Honduras – Zwitserland.

Aflevering 3: All Stars (NL, 1997)
Regie: Jean van de Velde
Met: Thomas Acda, Danny de Munk, Daniel Bossevain, Antonie Kamerling

All Stars draait om zeven boezemvrienden die al vijftien jaar lang op zondag voetballen, zonder al te veel te winnen. Maar je zult het altijd zien, aan de vooravond van hun 500ste wedstrijd begint het te rommelen in het team.

De bal in beeld
Een zorg die regisseur Van de Velde in ieder geval niet had, was het moeten creëren van sensationele voetbalacties. Amateurvoetbal glorieert bij foute passes, knullige schoten en stompzinnige blunders. En dus rijdt er een tractor langs het veld en horen we op de achtergrond een koe loeien. Dat is de charme van All Stars: hoe lomper het wordt, des te leuker het eruit ziet.

Is de voetbalfilm een voetbalfilm?
Op het eerste gezicht lijkt All Stars een film die voetbal ademt. Kleedkamerspeeches, knokpartijtjes, derde helften, het komt allemaal voorbij. Maar welgeteld blijken er slechts drie summiere voetbalscènes in de film te zitten. Waarvan er één alweer eindigt voordat hij begint, omdat Thomas Acda na een ongelukkige opmerking moet vluchten voor een horde boze Poldervogels. All Stars gaat vooral over de perikelen rondom het veld die op zondag even samenkomen in een beroerd potje voetbal.

Beste voetbalwijsheid
‘Ik mag onder het babysitten toch wel even naar Studio Sport kijken?’ – Thomas Acda als vader Willem

Spot de sporter
De film draait om voetbal op amateurniveau, dus geen bekende voetballers in All Stars.

Trivia
Bram, het personage van Danny de Munk, was in eerste instantie hetero maar werd later homoseksueel gemaakt om het scenario wat spannender te maken.

Klik hier voor het overzicht van de WK-serie