Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases in de maand maart.

5 maart

Blood & Ice Cream Trilogy (Edgar Wright)
Een box met de drie films die regisseur Edgar Wright maakte met Simon Pegg en Nick Frost.

Shaun of the Dead
Zombies en normale mensen lijken veel op elkaar in de saaie buitenwijken die in de horrorkomedie Shaun of the Dead worden getroffen door een zombie-plaag. Het duurt dan ook even voordat de jonge Londenaar Shaun (Pegg) doorheeft wat die met bloed besmeurde voorbijgangers nu precies van hem willen. De film lanceerde de carrière van Britse grappenmakers Simon Pegg en Nick Frost (Hot Fuzz). Een typische Pegg/Frost-grap: de jongens spreken een meisje aan, dat niet reageert. Als ze zich eindelijk omdraait blijkt ze een zombie. Shaun: 'Oh, my God! She's so drunk!'
Sterren: ****

Hot Fuzz
In Sandford gebeuren onheilspellende dingen. De voortuintjes zijn te keurig, de gevels te schoon. Geen gehucht kan driemaal achter elkaar Dorp van het Jaar worden zonder dat daar ongure praktijken achter schuilgaan. De corpulente politieman Danny Butterman (Frost) en zijn overambitieuze collega Nicholas Angel (Pegg) gaan op onderzoek uit. Na hun succes met de zombiefilmparodie Shaun of the dead (2004) nemen regisseur Wright en Pegg in Hot Fuzz nu Amerikaanse detectivefilms op de hak. Het resultaat is een vrolijk stemmende, overvolle komedie waarin melige ongein en meesterlijke grappen elkaar afwisselen
Sterren: **** 

The World’s End
In dit slotdeel van een (losjes verbonden) trilogie die begon met romantische zombiekomedie Shaun of the Dead en actieparodie Hot Fuzz staat een vijftal jeugdvrienden centraal, die twintig jaar na een mislukte kroegentocht in hun geboorteplaats een nieuwe poging ondernemen. Maar in het oude dorp blijkt niet alles pluis. Onconventionele mix van nostalgische tragikomedie en sf-spektakelfilm is iets minder goed gelukt dan de eerdere films , maar nog altijd erg vermakelijk dankzij de sterke cast, aanstekelijke humor en knap gechoreografeerde actiescènes.
Sterren: ***

13 maart

What Maisie Knew (Scott McGehee en David Siegel)
Het scheidingsdrama uit de gelijknamige roman van Henry James uit 1897 is verplaatst naar hedendaags New York, waar de zesjarige Maisie in een hip appartement bij haar artistieke ouders woont. Wanneer die na constant geruzie uit elkaar gaan, barst een pijnlijke strijd om het voogdijschap los. Het gegeven had gemakkelijk een sentimentele soap kunnen opleveren, maar dankzij het subtiele script, de poëtische regie en fijne acteurs is de film meeslepend en vertederend. Hoofdrolspeelstertje Onata Aprile is een ontdekking.
Sterren : **** 

21 maart

Captain Phillips (Paul Greengrass)
Vier Somalische piraten overvallen een vrachtschip en gijzelen de kapitein (Hanks). Regisseur Greengrass (The Bourne Supremacy) maakt van de ware gebeurtenissen een actiethriller doordrenkt van menselijkheid. Met zijn kenmerkende stijl van handheld camerawerk, snelle montage en een perfect gevoel voor timing creëert hij een gecontroleerde chaos, waarin de spanning steeds intenser wordt opgevoerd. Hanks overtuigt als de soms heldhaftige, dan weer breekbaar angstige kapitein, terwijl nieuwkomer Barkhad Abdi schittert als de leider van de kapers.
Sterren: ****

26 maart

In Bloom (Nana Ekvtimishvili en Simon Groß)
De veertienjarige hartsvriendinnen Eka en Natia bloeien op in het nieuwe Georgië, een jaar na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Van blijdschap over de herwonnen vrijheid is weinig te merken: het dagelijks leven wordt gedomineerd door voedseltekorten, straatbendes en huiselijk geweld. Langzaamaan ontdekken ze dat volwassenwording niet altijd de belofte van een betere toekomst met zich mee brengt. Sociale conventies en tradities zijn soms sterker dan het individu, zelfs voor vrijgevochten types als Natia en Eka. Een bittere conclusie, maar wel één die wonderschone cinema oplevert.
Sterren: **** 

27 maart

La grande bellezza (Paolo Sorrentino)
Aan het begin van het wervelende psychodrama La grande bellezza krijgt een Japanse toerist in Rome een hartaanval. Stendhal-syndroom is de suggestie. Bezweken aan de schoonheid van de Eeuwige Stad. Maar net als in die andere grote film over Rome - Fellini's La dolce vita (1960) - gaat er achter die grote schoonheid en dat zoete leven een existentiële leegte schuil. Jep Gambardella (prachtig gespeeld door Sorrentino- lieveling Toni Servillo) heeft die leegte altijd ontkend, maar na zijn 65ste verjaardag wordt hij er ineens hard mee geconfronteerd. En gaat hij op zoek naar zin en inhoud achter al die prachtige, Romeinse façades.
Sterren : **** 

The Hunger Games: Catching Fire (Francis Lawrence)
Amper bekomen van de gladiatorenstrijd uit het eerste deel, moet tiener Katniss Everdeen (Lawrence ) zich alweer opmaken voor een nieuwe, nog brutere krachtmeting. Dit tweede deel van dystopische fantasyreeks The Hunger Games (drie boeken, vier films) doet de plot van de eerste film dunnetjes over, maar zoomt verder uit, met meer spanning, actie, verrassende wendingen en fraaie decors als gevolg. Wat weer mede mogelijk is gemaakt door een bijna verdubbeld budget. Leuke nieuwe bijrollen zijn er van onder anderen Philip Seymour Hoffman, Jeffrey Wright en Jena Malone. Maar de sterkste troef van de serie blijft Lawrence als stoere maar menselijke heldin.
Sterren: ****