1. La Jaula de Oro
Door prachtig gefilmde landschappen jagen drie kinderen op een illusie. Met schrijnende contrasten tussen de schoonheid van kinderlijke naïviteit en de lelijke werkelijkheid van het bestaan stompt Quemada -Díez je vakkundig in de maag.

2. Mommy
Xavier Dolan switcht moeiteloos en manisch tussen bitterzoet en hartverscheurend en weet daarbij stijl en inhoud in verbluffende harmonie samen te laten komen. Een speelse en verstikkende tour de force.

3. Under the Skin
Scarlet Johannson imponeert als Alien Fatale in een hypnotiserende mix van horror, documentaire en
abstracte kunst. Een spannende en originele uitdaging voor zowel de emoties als het intellect.

4. The Lego Movie
Ode aan de creativiteit en het (anti-)kapitalisme, verpakt in een ouderwets wervelende avonturenfilm.

5. Shirley: Visions of Reality
De gestileerde composties van Edward Hopper komen fraai tot leven en krijgen zo een nieuwe dimensie. Zowel een eerbetoon aan een meester als een eigen werk; een verfrissende kruisbestuiving tussen film en schilderkunst.

6. Guardians of the Galaxy
Chris Pratt schopt (net als in The Lego Movie ) coolheids kont. Een perfecte mix van actie, humor, en special effects voorzien van een weergaloze soundtrack.

7. Deux Jours, une Nuit
De ongemakkelijke situatie tot een kunst verheven in wederom een rauwe en eerlijke observatie van alledaagse misère in de arbeidersklasse.

8. Wolf of Wall Street
Aangename bad trip door de krochten van de menselijke psyche, al even gelikt gefilmd als het karakter van de sympathieke klootzak in de hoofdrol.

9. Boyhood
Linklater blijft zichzelf vernieuwen en de filmwereld injecteren met verfrissende experimenten. Zijn in twaalf jaar opgenomen drama creëert bijna achteloos een nieuwe kijkervaring en weet tegelijk te boeien en ontroeren.

10. Nebraska
Sympathieke en intieme roadmovie met een glansrol voor Bruce Dern. Een ontroerend relaas over ouderdom en familebanden, verteld in grijstinten en getoond in simpele, maar poëtische zwart-wit beelden.