1. Under the Skin
Jonathan Glazer en Scarlett Johansson doen waar de meeste filmmakers alleen maar van dromen: door de ogen van een buitenstaander de wereld tot een vreemde plek maken.

2. Maidan
Je kunt het nieuws verslaan zoals Charlie Brooker parodieerde met How to Report the News of je kunt het doen zoals Sergei Loznitsa deed met de demonstraties op het Maidanplein in Kiev: met schitterende woordeloze tableaus van bewegende mensenmassa’s.

3. Winter Sleep
Na de beeldenfilm Once Upon a Time in Anatolia kwam Ceylan met deze woordenfilm over een zelfgenoegzame hoteleigenaar die in zijn geërfde hotel in de heuvels van Cappadocië de taal gebruikt om de wereld op afstand te houden.

4. The Missing Picture
Rithy Pahn maakte beelden van iets waar geen beelden van bestonden: de Cambodjaanse genocide. Een van de bestaansredenen van film.

5. Het Nieuwe Rijksmuseum: de film
Ondanks de botsende ego’s en de onvermijdelijke tegenslagen die Oeke Hoogendijks scherpe oog wist te vangen, verdwijnt de liefde voor de kunst nooit uit zicht. De mensen komen en gaan, de kunst en de ideeën blijven.

6. Mommy
Net als de onhandelbare Steve drijft Mommy op een kolkende onderstroom van tegenstrijdige en verwarrende emoties. Een perfecte balans van vorm en inhoud.

7. The Grand Budapest Hotel
Wes Andersons mash-up van Stefan Zweigs boeken toont  Europa’s donkerste dagen van de twintigste eeuw – pakweg de eerste helft – als een bizarre poppenkast. Anderson is de eeuwige poppenspeler.

8. Venus in Fur
Zinderend spel van schuivende machtsverhoudingen in een leeg theater in Parijs, geregisseerd door Polanski en gespeeld door Mathieu Amalric als zijn alterego en Polanski’s vrouw Emmanuelle Seigner die groeit in haar rol van dominatrix.

9. Only Lovers Left Alive
Als lamlendige dichters die alle drugs en woorden al verbruikt hebben. Zo laat Jim Jarmusch zijn vampierengeliefden Tilda Swinton en Tom Hiddleston zien. Het enige wat ze nog hebben is tijd. Veel te veel tijd.

10. Interstellar
Achter alle bombast en melodrama verborg Christopher Nolan een film over korte tijd en eeuwigheid, over heel ver weg gaan om te zien wat dichtbij is.