1. Boyhood
Linklaters ultieme suburb-epos getuigt van evenveel ambitie als bescheidenheid. Een wonderwel geslaagde poging om het doodgewone leven op film te vangen.

2. Her
De nabije toekomst van Spike Jonze is even teder als dystopisch. De film had best iets compacter gekund, maar wat een originaliteit en warmte en melancholie.

3. Whiplash
Full Metal Jacket op het conservatorium. In muziektermen: een stuk met een (over)bekende melodie, dat in subtiel crescendo toewerkt naar een onverwacht daverende finale.

4. Ida
Om de beeldschone plaatjes vooral, de hoofdrolspeelster, de Coltrane, en om de tragiek die zo koelbloedig wordt gepresenteerd.

5 . La jaula de oro
Met recht een ‘movie that matters’. Het vluchtelingenleed wordt zo verraderlijk ingetogen opgevoerd dat de klappen des te harder aankomen.

6. Starred Up
Subliem verteld en gespeeld gevangenisdrama is bruut en allesbehalve sentimenteel, maar ook menselijk en voorzichtig hoopvol.

7. Under the Skin
Waar je precies naar zit te kijken is niet altijd duidelijk, maar de beelden, geluiden en situaties hebben een zeldzaam hypnotiserende kracht.

8. Locke
Originele setting, sterk acteren van Tom Hardy, stijlvol camerawerk, maar wat me vooral zal bijblijven is het ouderwets robuuste karakter van die Ivan Locke.

9. Leviathan
Job in modern Rusland. Alweer zo’n fascinerend, frustrerend , poëtisch verhaal met mythische trekjes van Zvyagintzev.

10. Sacro GRA
Een onnavolgbaar rommeltje eigenlijk, maar zelden zag ik zo veel heerlijk kleurrijke mensen bij elkaar.