1. La jaula de oro
Betoverend én verpletterend anti-sprookje over vier tieners die per vrachttrein vanuit de sloppenwijken van Guatemala-City naar de Verenigde Staten trekken. Over menselijke verhoudingen en de fundamentele vraag wat het leven waardevol maakt.

2. Leviathan
Schotschrift tegen het Poetin-regime gedrenkt in woede, wrange humor en liters wodka. Over het moraalloze monster dat Rusland heet, waarin ‘publiek-private samenwerking’ een pseudoniem is voor corruptie.

3. Violet
Briljant vormgegeven portret van fietscrosser Jesse na de dood van zijn vriend . Met een lome, scherp observerende camera, vliegende fietsen en muziek van metalband Deafheaven. Over de (on)macht van beelden.

4. A touch of sin
Jia Zangke maakt zich kwaad en laat zijn personages in opstand komen in een explosief vierluik dat bloederige martial arts-elementen inzet voor een vlammende kritiek op het ‘economisch succes’ van hedendaags China .

5. Nymphomaniac
Von Trier’s eloquent-verknipte antwoord op de nazigrap- rel in Cannes is een filmsymphonie over (seksueel) gedrag dat afwijkt van de norm. Intiem, ongeremd en zoals altijd bij Von Trier: diaboliek!

6 . The missing picture
Liefdevolle reconstructie van filmmaker Rithy Panh ’s jeugd voor en tijdens het barbaarse Rode Khmer-bewind aan de hand van stille kleipoppetjes die opstaan uit de bloeddoorlopen aarde om hun verhaal te doen.

7. Nebraska
Toffe karakterisering van de stijfkoppige ruitjesbloezendragers die een bleek bestaan opbouwden op de stugge prairie. Over een vader en zoon die samen een droom najagen – ondanks vele praktische bezwaren.  

8. Maps to the stars
Cronenberg ontmaskert de Hollywoodadel genadeloos als een stel manipulatieve huichelaars wier persoonlijkheden en privélevens zijn geïnfecteerd door imago en marktwaarde. Zijn meest komische werk; naast nare, broeierige, onderkoelde psychohorror.

9. Deux jours, une nuit
Beter vechtend ten onder dan als slaaf voortbestaan. Ziedaar de strijdbare boodschap van de gebroeders Dardenne in een verhaal over solidariteit in tijden dat mensen uit concurrentie-overwegingen tegen elkaar worden uitgespeeld.

10. American Hustle
Deksels creatieve, verleidelijke ode aan het sjacheren : bewerkelijk, opzichtig, maar effectief. Met elkaar lustig bespelende, campy personages, onwaarschijnlijke situaties, vermakelijke dialogen en glansrollen voor Christian Bale, Amy Adams en Jennifer Lawrence.