1. Mommy
Wonderkind Dolan (25) hikte er al enige tijd tegenaan, maar met dit lyrische portret van een moeder en haar onhandelbare zoon levert hij dan eindelijk zijn eerste meesterwerk af.

2. Under the Skin
Geen briljantere scène dit jaar dan die waarin alien Scarlett Johansson toekijkt hoe een man en vrouw in de Schotse zee verdrinken. Onvergetelijk, net als de rest van de film.

3. Blood Brother
Hartverscheurende documentaire (jury- en publieksprijs Sundance) over jonge Amerikaan die aan de slag gaat in een Indiaas tehuis voor hiv-besmette kinderen. Vreemd genoeg alleen via Netflix te zien.

4 . The Tale of the Princess Kaguya
Betoverende zwanenzang van grootmeester Isao Takahata (Grave of the Fireflies). Met simpele penseelstreken brengt hij een bitterzoet Japans sprookje tot leven. Vooral stilistisch een hoogtepunt in de animatiegeschiedenis.

5. Whiplash
Volgens jazz-connaisseurs niet bepaald geloofwaardig, maar zalig zijn in dit geval de onwetenden. Want de strijd tussen jonge drummer Andrew en zijn sadistische leraar levert overdonderende, hypnotiserende cinema op.

6. The Grand Budapest Hotel
De zoveelste bontgekleurde parade van malle typetjes, droogkomische situaties en designer-tassen van knutselcineast Wes Anderson, maar wat is het weer een lust voor het oog.

7. Leviathan
Vernietigende (en hilarische) satire, waarin de Russische staat een corrupt en allesverzwelgend monster is. Met name de sarcastische dialogen, vaak uitgesproken in dronken toestand, zijn geweldig.

8. La jaula de oro
Deprimerende maar ó zo mooie roadmovie over vier Guatemalaanse jongeren die per trein naar 'gouden kooi' Amerika reizen. Regiedebuut van cameraman Diego Quemada-Díez (Any Given Sunday, 21 Grams).

9. 12 Years a Slave
De Grote Slavernijfilm. Volgens het boekje gefilmd misschien, maar erg is dat niet als het verhaal zo ijzersterk is en de acteurs zo fantastisch. Michael Fassbender steelt weer eens de show.

10. Boyhood
Briljant idee: twaalf jaar lang een film maken met dezelfde groep acteurs. Het levert een prachtig alledaagse film over het ouderschap op, al was ik niet zo ontroerd als veel collega's.