1. Winter Sleep
Messcherpe karakterstudie, met dialogen waaraan geen eind lijkt te komen. Klinkt saai, maar boeide me van de eerste tot te laatste (196e ) minuut.

2. Leviathan
Een onbuigzame eenzaat wordt vermorzeld door the powers that be, in een schitterend gefotografeerde allegorie op het hedendaagse Rusland.

3. Ida
Ontroerend pleidooi voor het leven, hoe gruwelijk dat soms ook is, dat niet alleen door de uithekiende zwart-witfotografie herinneringen oproept aan het werk van Robert Bresson en Carl Th. Dreyer.

4. Heli
Er waren landgenoten die regisseur Amat Escalante gevangen willen zetten vanwege het beeld dat hij in Heli schets van Mexico. Sommige scènes krijg ik ook niet van mijn netvlies…

5. A Touch of Sin
Boze, op ware gebeurtenissen gebaseerde film van de Chinese meester Jia Zhang-ke: omdat Chinezen niet zo goed communiceren, is geweld vaak de makkelijkste en meest efficiënte manier om een dispuut te beëindigen.

6. Boyhood
Een schitterend ‘beeldhouwwerk van tijd’, zoals regisseur Richard Linklater zijn film zelf noemt.

7. Stray Dogs
In extreem lange, statische shots vangt Tsai Ming-liang het leven in de grootstad Taipei, waar hetaltijd regent en een van de vele outcasts (Tsai’s muze Lee Kang-Sheng) een grijpstuiver verdient als levend reclamebord. Om zachtjes bij te huilen.

8. Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
Vier uur durende prequel, die maakt dat je Edgar Reitz’ geweldige, ruim vijftig uur durende Heimat- trilogie ook weer wilt zien. Maar waar haalt een mens de tijd vandaan?

9. Shirley – Visions of Reality
Schrandere schilderijverfilming: zoek alle dertien schilderijen van Edward Hopper…

10. Nymphomaniac
Een film zoals ik nog nooit eerder heb gezien, met ontelbaar veel zijpaden, terzijdes en anecdotes. En humor.