1. Under the Skin
Eigenzinnig, intrigerend en diep menselijk, deze geniale sf-film over een alien (gespeeld door een bijna onherkenbare Scarlett Johansson) die langzaam verandert door ‘haar’ contact met de mensheid.

2. Nebraska
Aangrijpend familiedrama waarin nooit op de traan wordt gespeeld. Prachtig geschoten in zwart-wit en met een heerlijk stekelige Bruce Dern, die in de nadagen van zijn carrière de rol van zijn leven speelt.

3. Whiplash
Battle of wills tussen ambitieuze jonge drummer en spijkerharde leraar eindigt in de beste climax van het afgelopen filmjaar. Dat er onderweg nog veel zinnige dingen gezegd worden over inzet, discipline en afzien is alleen maar bonus.

4. The Wolf of Wall Street
De film is al even losbandig en schaamteloos als de wereld – scrupuleuze beursjongens op jacht naar snel geld – die erin centraal staat. Een doldwaze puberfilm, maar onweerstaanbaar en voorlopig de beste film die Scorsese en diens nieuwe muze Leonardo DiCaprio samen hebben gemaakt.

5. Leviathan
Complexe en geladen analyse van de verrotte Russische samenleving, verpakt als familiedrama over dysfunctioneel gezin dat huis verliest aan corrupte burgemeester. Zwaar en somber stemmend, maar af en toe ook heel grappig.

6. Starred Up
De negentienjarige Eric ziet na jaren zijn vader terug: in de gevangenis. Starred Up, van de Schot Mackenzie, is hard en opgefokt, net als het hoofdpersonage. Maar biedt een sprankje hoop, in de gedaante van een gevangenistherapeut die ondanks alles in Eric blijft geloven.

7. Wild Tales
De grappigste film van het afgelopen jaar komt uit Argentinië en is een episodenfilm over hoe zoet wraak kan zijn. Ondanks alle grimmigheid is het ene verhaal nog grappiger dan het andere. Met als filmisch hoogtepunt een trouwerij die verschrikkelijk uit de hand loopt.

8. Locke
We volgen één man een film lang in zijn auto. Maar wat voor man : de bonkige acteur Tom Hardy, die perfect is als bouwvoorman die wanhopig probeert het juiste te doen.  Conceptfilm waar het idee het verhaal eens niet in de weg staat. Intelligent, spannend en levensecht.

9. Her
De premisse van de film – man wordt verliefd op zijn digitale ‘ operating system’ – klinkt niet al te geloofwaardig, maar regisseur Jonze komt er moeiteloos mee weg. Met dank aan het acteren van Joaquin Phoenix en de stem van – daar is ze weer – Scarlett Johansson.

10. Winter Sleep
Volwassen film over de vaak moeizame relatie tussen man en vrouw. Ondanks het eindeloze gepraat nooit saai, en met fraaie beelden van het met sneeuw overdekte Cappadocië. Winnaar van de Gouden Palm.