Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases van de komende maand.

1 juli
American Hustle (David. O. Russell)
Oplichter Irving Rosenfeld ( Christian Bale met buik, baard en bril) en zijn minnares en zakenpartner Sydney Prosser (Amy Adams met naveldiep decolleté) worden eind jaren zeventig door FBI- agent Richie DiMaso (Bradley Cooper) gedwongen tot medewerking bij de ontmaskering van corrupte politici. Met als lokaas FBI-agenten verkleed als rijke sjeiks. Op Abscam-operatie gebaseerd verhaal over manipulatie, liefde en ambitie is een soort Pulp Fiction-light. Minder origineel en gewelddadig, maar met elkaar lustig bespelende, campy personages en vermakelijke dialogen.
Sterren: ****

8 juli
Just the Wind
(Benedik Fliegauf)
Een doodseskader. Dat was in 2008 het antwoord van een aantal Hongaren op hun frustraties over een groep Roma- zigeuners die buiten het dorp woonden. Daar kun je een heftig sociaal- realistisch drama van maken, maar dat is niet de stijl van de 39-jarige Hongaar Benedek Fliegauf, die liever laat voelen dan zien. In minimale stijl, zonder de daders in beeld te brengen, presenteert hij de existentiële horror achter de gebeurtenissen: de haat van de groep die buitenstaanders dwingt onzichtbaar te worden.
Sterren: ****

9 juli
The Grand Budapest Hotel
(Wes Anderson)
Monsieur Gustave, de flamboyante conciërge van vijfsterrenhotel Grand Budapest (energiek en met perfecte timing gespeeld door Ralph Fiennes) probeert in 1932 samen met piccolo Zero (Revolori) uit handen van de fascisten te blijven. Voor het eerst schemert er in Andersons jongensboekwereld iets van de boze buitenwereld door. Wat nog niet wil zeggen dat The Grand Budapest Hotel niet meer herkenbaar is als een Wes Anderson-film. De malle personages, bonte kleuren en hyperrealistische omgeving zijn gebleven. Net als de droogkomische humor, de tomeloze energie en de bijzondere aandacht voor vorm en aankleding.
Sterren: ****
Extra's:
Bioscooptrailer, fotogalerij, promotiefeaturettes.

Mad Men (seizoen 6)
Amerikaanse tv-serie van bedenker Matthew Weiner over een reclamebureau aan Madison Avenue, begin jaren '60. Spil is Don Draper, de belangrijkste creatieve kracht van het bedrijf.
Sterren: ****

15 juli
Ain't Them Bodies Saints
(David Lowery)
De invloed van Badlands en Bonnie and Clyde schemert wel erg nadrukkelijk door in dit Amerikaanse indiedrama, dat zich afspeelt in het Texas van de jaren zeventig. Maar dat neemt niet weg dat debuterend regisseur en scenarist Lowery een buitengewoon sfeervolle western heeft afgeleverd. Mara speelt het liefje van een veroordeelde gangster (Affleck) die heeft beloofd naar haar terug te zullen keren. Terwijl de jaren verstrijken, begint ze zich echter af te vragen of ze dat nog wel wil. Poëtische beelden, subtiel script, prachtige americana-soundtrack.
Sterren: ****

22 juli
In the Fog
(Sergei Loznitsa)
De opvolger van Loznitsa's overrompelende My Joy (2010) is traag op het slepende af , maar blijft nog lang nagalmen. In the Fog is een WO II-drama over de Sovjet- Russische spoorwegwerker Sushenya (indrukwekkend gespeeld door Svirskiy), die in 1942 ten onrechte verdacht wordt van heulen met de Duitse bezetter en voor enorme morele dilemma’s komt te staan. Gebaseerd op een roman van de Wit-Rus Vasili Bykov en in 2012 winnaar van de FIPRESCI Prijs, de prijs van de internationale filmkritiek, op het festival van Cannes.
Sterren : ****

24 juli
Coriolanus (Ralph Fiennes)
Romeinse ijzervreter Gaius Marcius Coriolanus (Fiennes) is zeer succesvol in de oorlog tegen de Volsken. Na een zware veldtocht willen zijn moeder (Redgrave) en zijn vriend Menenius (Cox) dat hij de politiek ingaat. Maar eigenlijk veracht Coriolanus het volk, en politieke rivalen maken daarvan handig gebruik om hem te laten verbannen. Coriolanus zint op wraak. Interessante, bloederige bewerking van het stuk van Shakespeare speelt zich af in de moderne tijd, maar met behoud van het originele taalgebruik . Soms wat gekunsteld, maar het spel (vooral van Redgrave) is fenomenaal.
Sterren: ****

Kill Your Darlings (John Krokidas)
Ambitieus en over het geheel sprankelend debuut van regisseur Krokidas (1973), waarin een minder bekende periode uit de levens van Jack Kerouac, William S. Burroughs en Allen Ginsberg, de oprichters van de Beat Generation, wordt belicht: toen ze elkaar begin jaren veertig in New York leerden kennen. De film zoomt in op Beat-dichter Ginsberg ( een onbevreesde Daniel Radcliffe), die op de universiteit van Columbia verliefd wordt op medestudent Lucien Carr (DeHaan, ideaal gecast als mysterieuze muze). Carr zal hem binnenleiden in een wereld vol jazz, drugs en vrije... verzen.
Sterren: ****

29 juli
The Invisible Woman
(Ralph Fiennes)
Tweede film van Fiennes als acteur /regisseur (na de Shakespeare-verfilming Coriolanus in 2011) gaat over de geheime relatie tussen de beroemde Britse schrijver Charles Dickens (Fiennes zelf) en de veel jongere toneelactrice Nelly Ternan. Op papier het zoveelste Britse kostuumdrama over de benauwende Victoriaanse moraal. Maar regisseur Fiennes zet het genre volledig naar zijn hand, en had als regisseur het inzicht dat dit niet de film van Dickens is, maar van Nelly, die indrukwekkend gespeeld wordt door Felicity Jones.
Sterren: ****

We Are the Best (Lukas Moodysson)
Stockholm, 1982. Drie dertienjarige meiden beginnen een punkband. Regisseur Moodysson (Fucking Åmål, Together) baseerde zich voor zijn film op een graphic novel van zijn vrouw Coco en het is dan ook niet toevallig dat de film zich het meest richt op het personage Bobo (= Coco als je één letter opschuift in het alfabet). We Are the Best! is energiek en inspirerend. De drie jonge actrices spelen overtuigend en de puberproblemen van hun personages zijn echt. Nergens voelt de film als een doelgroepfilm voor dertienjarigen. Integendeel, We Are the Best! is een typisch Zweedse jeugdfilm geworden, een jeugdfilm voor volwassenen.
Sterren : ****