Voor iedereen die weinig op heeft met ingesnoerd drama in de vaste huisstijl van de BBC (waaronder ondergetekende), maar zich toch wenst te laven aan de pracht en praal en de intriges van het Britse vorstenhuis, lijkt The Young Victoria op voorhand een prettig alternatief. En dat vooral vanwege de naam van de regisseur: Jean-Marc Vallée.

De aanstelling van de de Frans-Canadese oud-DJ om de turbulente troonsbestijging van de 18-jarige Victoria in 1863 te verfilmen was een gewaagde keuze, gezien zijn gebrekkige kennis van het onderwerp en geringe enthousiasme voor het genre van de kostuumfilm, en een oeuvre dat slechts uit één noemenswaardige titel bestond. Maar voor zij die bekend waren met die ene titel , het sublieme coming-of-age drama C.R.A.Z.Y. uit 2005, met misschien wel de beste popsoundtrack aller tijden, was het een hoopvol teken.

Het anachronistische meesterwerk, waarin Emily Blunt als koningin Victoria walst op de muziek van de IJslandse band Sigur Rós, kwam er echter niet. Veilig en traditioneel is het eindresultaat, slechts lichtjes afwijkend in visuele stijl ( meer aandacht voor acteurs dan voor symmetrische architectuur) en de romantische toon. Niet slecht, maar het had zoveel mooier kunnen zijn.

Al is dat niet zozeer de schuld van Vallée. De soundtrack die hij door de IJslanders liet componeren werd door een testpubliek afgewezen. Daarom een kleine tip: als Victoria in een van de fraaiste scènes van de film door de balzaal zweeft, zet het geluid van uw tv uit, en luister naar de melancholische schoonheid van Sigur Rós' 'Samskeyti'.

The Young Victoria: vrijdag 4 januari, 21:50 uur , BBC 2
(JS)