In de laatste dagen van het jaar vertellen recensenten van Cinema.nl over de 'perfecte kerstfilm'. Vandaag: The Ref

Een gezellige winkelstraat met mooi fonkelend witte sneeuw, gezellige muziek , en mensen die vriendelijk zijn tegen de Leger des Heils-collectant: goh, wat hebben wij zin in kerstmis!

Maar na deze openingsbeelden zwiept in The Ref de camera al snel omhoog, naar de praktijk van Dr. Wong, relatietherapeut. In zijn werkkamer zitten Caroline ( Judy Davis) en Lloyd ( Kevin Spacey) zo onverbiddelijk te bekvechten, dat Wong de wanhoop nabij is . De ruziënde echtelieden hebben geluk: even later worden ze gegijzeld door Gus , een in het nauw gedreven inbreker.

De zwarte kerstkomedie The Ref uit 1994, geregisseerd door de in 2002 voortijdig gestorven Ted Demme ( Beautiful Girls, Blow) laat fijntjes de duistere kant van het ideale familieleven zien: achter de deur (met fraaie kerstkrans) van hun perfecte huis houden Lloyd en Caroline, hun tienerzoon en (schoon)familie elkaar al jaren in de tang. Hoe ze elkaars koude gezelschap en lullige kerstkado’s zo lang hebben kunnen velen, is een raadsel. Voor de familie is het te laat, daar valt niks meer aan te doen. Maar voor Caroline en Lloyd is er hoop. Tijd voor een goddelijke interventie: een kerstengel in de gedaante van een grofgebekte crimineel.

Dat deze blonde zendeling wordt gespeeld door de rap sprekende stand up comedian Denis Leary maakt van The Ref sowieso al een feest. Maar het zijn vooral zijn tegenspelers, de zeer geestige Spacey en Davis, die ons laten zien hoe een ooit warm begonnen huwelijk kan afbrokkelen - én dankzij de kerstgedachte misschien toch nog gered kan worden.

Lees ook de column over La bûche