In de laatste dagen van het jaar vertellen recensenten van Cinema.nl over de 'perfecte kerstfilm'. Vandaag: Ponyo

Tijdens de kerstvakantie is de televisie de natuurlijke bondgenoot van vermoeide ouders. Terwijl de volwassenen, ontregeld door decemberstress en teveel eten, nog wat bijkomen kan er toch iets gezamenlijks worden ondernomen, door met het hele gezin een mooie film te kijken. Maar wat dat precies is: een mooie film, daarover zijn de meningen natuurlijk verdeeld.

Bij ons thuis kijken de zoons van acht en elf jaar het liefst iets met veel actie. Pirates of the Caribbean, Jackie Chan, Star Wars, als er maar flink in geknokt wordt. Dochter van zestien kijkt liever horror, maar haar lievelingsfilms zijn te eng voor de jongetjes. Bovendien kom je bij  al dat bloed en geweld nou niet echt in de kerstsfeer.

Pixar-juweeltjes als Toy Story 3 of Up zijn ook niet zo geschikt, althans voor de huiskamer. In het donker van de bioscoop kun je als volwassene de ontroering de vrije loop laten tijdens de gevoelige scènes, terwijl de jeugd nog een hand popcorn neemt. Maar thuis, in de woonkamer, mengt die ontroering zich snel met irritatie, als er wordt gezeurd om snoep of drinken tijdens een belangrijk emotioneel kantelpunt.

Misschien biedt het oeuvre van Hayao Miyazaki uitkomst. Hij heeft eigenlijk alleen maar goede films gemaakt . Voor een ecologisch leermoment kan de spannende, sprookjesachtige Princess Mononoke in de dvd-speler worden gestopt, om te griezelen is Spirited Away heel geschikt. Howl's Moving Castle is grappig en romantisch. Maar waarschijnlijk kiezen we voor Ponyo on a Cliff by the Sea. Die vrolijke, sprookjesachtige film zal ook bij zoons en dochter het zonnige familiegevoel opwekken.
Hoop ik.

Lees ook de column over A Christmas Story