Ach, Cannes. Stad aan de Côte d'Azur, waar zongebruinde voorbijgangers vanaf de boulevard lonken naar kapitaaljachten waar nooit iemand op het achterdek zit. En stad van het Filmfestival, natuurlijk. Dat begint vanavond weer. Cannes in vijf onderdelen.

1. De controverse
Neem seks, religie en politiek, kies binnen een van die thema's een controversieel onderwerp en je bent er zo goed als zeker van dat de film opschudding veroorzaakt op het festival waar de film geprogrammeerd wordt. Goed, dit is geen ijzeren wet, maar in het geval van Cannes is er altijd wel iets te doen over een film, en deze 64ste editie is geen uitzondering.

Zo is er Unlawful Killing van regisseur Keith Allen, een documentaire over de dood van prinses Diana en haar vriend Dodi Al-Fayed in 1997 in Parijs. Strekking: het was geen auto-ongeluk, het was een complot. De film moet nog vertoond worden, maar het feit dat er een foto van de stervende Diana in te zien is, doet zijn werk beter dan welk persbericht dan ook. Opschudding in Engeland, waar de film voorlopig niet te zien zal zijn omdat hij 'te schokkend' bevonden is.

2. De openingsfilm
De eer is deze keer aan Midnight in Paris van Woody Allen, een romantische komedie over een familie die voor zaken naar de Franse hoofdstad reist. 'Onze' Vincent van Gogh komt voor op het affiche, en er is een kleine rol voor presidentsvrouw Carla Bruni. Die overigens niet over de rode loper komt wandelen . En daarmee zijn we eigenlijk weer bij punt 1. Want Bruni haar man figureert als personage in de film La Conquête van regisseur Xavier Durringer. Een film over de verkiezingen die werden gewonnen door de Franse president Nicholas Sarkozy - de eerste film over een zittende Franse president. En laat die president er nu niet al te sympathiek vanaf komen in de film.

Bruni en haar man zijn dan ook niet in Cannes vanavond - zij het dat geen van beide de film over Sarkozy als reden heeft genoemd. Intussen draait de damage control- afdeling van de Franse overheid overuren. Acteur Denis Podalydès, een grote Franse acteur die Sarkozy speelt, schreef een sussende handgeschreven brief van drie pagina's aan de president, waardoor Sarkozy dacht dat het wel mee moest vallen. Let wel: ook deze film moet nog in première gaan.

3. De gasten
Wie er wel op de rode loper te zien zijn? Johnny Depp en Penelope Cruz, is de verwachting, vanwege de première van de nieuwe (3D- versie van) Pirates of the Carribean-film. Woody Allen zelf, net als acteurs Owen Wilson, Kathy Bates en Adrien Brody vanwege de openingsfilm, misschien Brad Pitt, vanwege zijn nieuwe film Tree of Life. En dan zijn er nog juryleden: Uma Thurman, Jude Law en juryvoorzitter Robert DeNiro.

4. De films
Ja zeg, laten we dat niet vergeten. Waar wordt naar uitgekeken? Naar de competitiefilms van Lars von Trier, die in 2009 veel opschudding veroorzaakte met de film Antichrist en nu Melancholia maakte. Een romantische film over het einde van de wereld, is de belofte. Verder: Pedro Almodóvar maakte de film La Piel que Habito (de huid waarin ik woon), Terrence Malik (A Thin Red Line, The New World) maakte Tree of Life, en ook Le Havre van Aki Kaurismaki en Drive van Nicolas Winding Refn worden grote kansen op de felbegeerde Gouden Palmen (de prijzen tijdens het festival) toegedicht.

5. Nederland
Ook dit jaar zijn er Nederlandse films geselecteerd voor het festival, zij het niet voor de hoofdcompetitie. In het programmaonderdeel Quinzaine des Realisateurs, een selectie van producties van eigenzinnige talenten, draait dit jaar Code Blue van de Nederlandse regisseur Urszula Antoniak. De film gaat over de verpleegster Marian die op een nacht getuige is van een brute verkrachting. De korte Nederlandse film Suiker van Dennis van de Ven en Jeroen Annokee is geselecteerd voor The NFB Online Competition op het festival.

Ook de film Bringing Up Bobby van de Nederlandse actrice Famke Janssen beleeft tijdens het filmfestival in Cannes zijn première. Janssen regisseerde de film (haar debuut), en schreef het scenario.

Cannes, dus, de modeweek van de filmindustrie, zoals het festival door een filmrecensent werd genoemd. Tot en met 22 mei in Zuid- Frankrijk.