Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases in de maand juli.

3 juli

W.E. (Madonna)
Koning Edward VIII van Engeland deed in 1936 afstand van de troon zodat hij kon trouwen met het Amerikaans burgermeisje Wallis Simpson. In W .E. spiegelt Madonna de tragische geschiedenis met het in het heden gesitueerde verhaal van de mooie Wally Winthrop, die gevangen zit in een ongelukkig huwelijk met een steenrijke arts. Dat werkt niet; W.E. is bakvissenromantiek in een veel te ruim jasje. Alle emoties worden keer op keer onderstreept en de boodschap – geluk zit in kleine dingen; het lot dient in eigen hand genomen te worden – ligt er wel heel dik bovenop.
Sterren: **
Extra's:
The Making of W.E., UK Première red carpet, Interview met Andrea Riseborough en James d'Arcy, Fotogalerij, Trailers en tv-spots

4 juli

Extremely Loud, Incredibly Close (Stephen Daldry)
De recente Oscarnominatie voor deze verfilming van de gelijknamige bestseller van Jonathan Safran Foer, over een hoogbegaafd jongetje dat zijn vader verliest bij ‘9/11’, kan diverse oorzaken hebben: de medewerking van Academy-favorieten Hanks, Bullock en regisseur Daldry (The Reader), het geliefde bronmateriaal of de gevoelige thematiek. De kwaliteit zal hoe dan ook niet doorslaggevend zijn geweest – de makers slaan de plank finaal mis. De sprankelende humor van het boek is ingeruild voor moddervet sentiment, elke emotie wordt benoemd, en de dramatische muziek houdt nooit op.
Sterren: **
Extra's:
Finding Oskar

5 juli

Plan C (Max Porcelijn)
PLAN C is een misdaadfilm vol zwarte humor. Ronald Plasmeyer (Ruben van der Meer) is een Amsterdamse rechercheur met gokschulden. Wanneer een Chinese onderwereldfiguur Ronalds zoontje en ex-vrouw bedreigt om zijn geld terug te krijgen, bedenkt Ronald een geniaal plan om alles recht te zetten. Twee kleine criminelen (Ton Kas en René van ‘t Hof) zullen geweldloos een illegaal pokertoernooi overvallen. Omdat Ronald zelf aan de pokertafel zit tijdens de overval heeft hij een perfect alibi. Snel, simpel en niemand raakt gewond. Althans dat is het plan…
Sterren: ****
Extra's:
Trailer, Outtakes, Voorlopigheid: analyse van Plan C door prof. dr Jaap van Heerden, De ontgoocheling: korte film

16 juli

No Man's Land (Danis Tanovic)
Het is 1993 en de oorlog in voormalig Joegoslavië is in volle gang. Twee soldaten, een Serviër en een Bosniër, komen terecht in een loopgraaf. Ze zitten vast tussen de linies, samen met een derde soldaat die op een mijn ligt die bij de minste beweging kan ontploffen. Een ongewoon ensemble dat gedoemd is om te moeten samenwerken. De VN en de media krijgen er lucht van en al snel is de patstelling het middelpunt van wereldwijde belangstelling. Frisse galgenhumor van debuterend regisseur Tanovic. In 2002 kreeg No Man's Land de Oscar voor beste buitenlandse film.
Sterren : ****
Extra's:
Trailer

18 juli

Chronicle (Josh Tank)
Regisseur Josh Trank probeert zijn found footage film over drie jongens die superkrachten ontwikkelen op verschillende manieren te gronden in de realiteit. Zo laat hij zijn personages lange tijd niet transformeren in conventionele superhelden/schurken, maar ze vooral lol hebben met een camera, telekinese en het vermogen om te vliegen. Het mengen van goedkoop ogende beelden met prachtige special effects werkt daarbij uitstekend. Vooral de climax, waarbij half Seattle wordt gesloopt, zal voor comic geeks een fijne traktatie zijn.
Sterrren: ***
Extra's:
Trailer

18 juli

Webcam (Marc van Uchelen)
Komedie over de schuchtere vrijgezel Antoin ( Horace Cohen), die op zijn 38e verjaardag van zijn getrouwde buurman Rob (Fabian Jansen) ongevraagd de Russische internet-pin-up Natasha (Tara Baerveldt) cadeau krijgt. Webcam is geheel door het oog van een webcam gefilmd, wat van het filmdoek een doorkijkspiegel maakt. De aanvankelijk nog komische premisse dat mensen elkaar onder één dak vooral via een computerscherm aanstaren, komt echter niet verder dan de bekende boodschap over de twijfelachtige verhouding van internetcontact tot de werkelijkheid.
Sterren: **

25 juli

Marley (Kevin MacDonald)
Regisseur Kevin Macdonald kijkt verder dan de dreadlocks en reggae van Bob Marley en verzamelt een onwaarschijnlijke hoeveelheid persoonlijke verhalen, bijzondere beelden en unieke geluidsfragmenten. Wat daarbij opvalt is de diepte die Macdonald aanbrengt, ongetwijfeld bereikt door talloze uren research. Muziek en anekdotes zijn fraai gedoseerd, humor wisselt af met drama en ondanks veel pratende hoofden schiet de bijna tweeënhalf uur om. MacDonald vangt de ziel van de vroeg overleden zanger en maakt een van de beste muziekdocumentaires van de laatste jaren.
Sterren: ****

31 juli

The Autobiography of Nicolae Ceausescu (Andrei Ujica)
De Roemeense dictator Nicolae Ceauşescu regeerde meer dan twintig jaar met ijzeren vuist over zijn volk, totdat hij op 25 december 1989 zijn roemloze einde vond voor een vuurpeloton. Regisseur Andrei Ujica gebruikte voor deze voyeuristische en absurde documentaire originele beelden van publieke optredens, partijcongressen en staatsbezoeken aan o.a. Mao, Nixon en koningin Elizabeth van deze voormalige boerenzoon die zich opwerkte tot absoluut communistisch heerser.
Sterren: ****