Welke films mag je niet missen op de 38ste editie van het International Film Festival Rotterdam? Cinema.nl selecteerde per festivaldag de vier belangrijkste titels.

 

Donderdag 22 januari

JCVD
Regie: Mabrouk El Mechri
Met: Jean-Claude Van Damme

Wat een ironie. De beste film met de Belgische kickbokser/actieheld Jean-Claude Van Damme is een film waarin hij zijn imago op de korrel neemt. JCVD, van de hippe Frans/Algerijnse regisseur Mabrouk El Mechri, is de eerste postmoderne actiefilm. Waarin de ‘ Muscles from Brussels’ zichzelf, roem en het actiegenre aan een kritisch en vaak droogkomisch onderzoek onderwerpt. Hoogtepunt is een zeker tien minuten durende dialoog waarin anti-held Van Damme zichzelf en Hollywood bespreekt, en ondanks enige overacting (al zien zijn tranen er levensecht uit!) wel degelijk weet te ontroeren.
Cinerama 1, 14:30 uur

Everybody Dies, But Me
Regie:  Valeria Gaï Guermanika
Met: Polina Filonenko, Olga Shuvalova

In de aanloop naar de schooldisco, die het hoogtepunt van het jaar moet worden, hebben drie bakvisachtige hartsvriendinnen heel wat te stellen met hun onmachtige ouders, leraren, jongens en elkaar. Sfeerrijk coming of age-drama, geregisseerd door de prille twintiger Valeria Gaï Guermanika.
Pathe 3, 13:30 uur

24 City
Regie: Jia Zhangke
Met: Joan Chen, Zhao Tao

Even innemende als hermetische kruising tussen speelfilm en documentaire, gesitueerd in een enorme vliegtuigmotorenfabriek die wordt gesloten om plaats te maken voor het appartementencomplex 24 City. Van de Chinese meester-chroniqueur Jia Zhangke (Unknown Pleasures, Still Life), met hoofdrollen voor Joan Chen en de vaste Jia-actrice Zhao Tao.
Luxor, 22:00 uur

Under the Tree
Regie: Garin Nugroho
Met: Marcella Zalianty, Nadia Saphira, Ayu Laksmi

In het authentieke Under the Tree van Garin Nugroho uit Indonesië zijn drie verhaallijnen over vrouwen in een gevoelsimpasse losjes met elkaar vervlochten. Het fascineert en ontroert, dit impressionistische drama over verlangen, verdriet en de plek van de doden in het Balinese leven. Veel couleur locale en een bijna antropologisch in beeld gebrachte rituelencultuur.
Cinerama, 17:00 uur

Het volledige programma van 22 januari (IFFR)

Vrijdag 23 januari

La vie moderne
Regie: Raymond Depardon
Profils paysans: La vie moderne van de Franse documentairefilmer en Magnumfotograaf Raymond Depardon lijkt sterk op Profils paysans: L'approche ('de toenadering'; 2000) en Profils paysans: Le quotidien (' het dagelijks leven'; 2005), de eerdere delen van zijn serie boerenportretten. De regisseur filmt oude, taaie boeren op het ruige land van de Cévennes, de geboortestreek van de boerenzoon Depardon. La vie moderne is een liefdevolle, uiterst zorgvuldige, weemoedig stemmende film over een manier van leven die langzaam maar zeker aan het verdwijnen is. Ook de eerdere delen van Depardons boerenportretten, L'approche en Le quotidien, worden in Rotterdam vertoond.
Pathe 1, 21:30 uur

The Hungry Ghosts
Regie: Michael Imperioli
Met: Steve Schirripa, Sharon Angela, Nick Sandow

Alle hoofdpersonen uit het speelfilmdebuut van de New Yorkse acteur en scenarioschrijver Imperioli (bekend door zijn rol in The Sopranos) bevinden zich in een crisis, en verlichting is ver weg. De openingsfilm van het festival ( tevens Tiger Award-kandidaat) is een ambitieus, knap geacteerd noodlotsdrama dat iets scherpte mist.
Pathe 4, 10:15 uur

Service
Regie: Brillante Mendoza
Met: Mercedes Cabral, Gina Pareno, Kristofer King

Curieuze, broeierige film over een enorm gezin in een verlopen pornobioscoop. De bioscoop zelf, de ontmoetingsplek voor prostituees, transseksuelen en homo’s, met enorme trappen, ondergelopen toiletten en ontelbare achterafkamertjes, speelt misschien wel de belangrijkste rol.
Pathe 1, 13:00 uur

FILM IST. a girl & a gun
Regie: Gustav Deutsch
Jean-Luc Godard zei het al: alles wat je nodig hebt om een film te maken, is een meisje en een pistool. De Oostenrijkse ‘filmmaker zonder camera’ Gustav Deutsch grasduinde het bewijs bij elkaar in de archieven van elf filmmusea over de hele wereld, en monteerde mbv teksten van Hesiodus, Sappho en Plato een meeslepend verhaal over wellust.
Pathe 7, 19:15 uur

Het volledige programma van 23 januari (IFFR)

Zaterdag 24 januari

Slumdog Millionaire
Regie: Danny Boyle
Met: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal

Jamal, opgegroeid in de slums van Mumbai, schopt het in de Indiase versie van Weekend Millionaires tot de laatste vraag. Wat volgens de spelleider en de politie maar een ding kan betekenen: bedrog. Wat volgt is een bitterzoet sprookje over hoe het kon dat Jamal de antwoorden op alle voorliggende vragen wist, gecombineerd met een niet altijd even geloofwaardig, maar wel enerverend misdaad- en liefdesverhaal. Briljant gemonteerd, prachtig geschoten en strak geregisseerde edelkitsch door Danny ‘Trainspotting’ Boyle, die als een moderne Charles Dickens de verschoppelingen der aarde een (vriendelijk) gezicht geeft.
Luxor, 22:00 uur

Still Walking
Regie: Hirokazu Kore-eda
Met: Hiroshi Abe, Yui Natsukawa, Shohei Tanaka.

Subtiele en zeer humane familiekroniek van Kore-eda Hirokazu, die eerder indruk maakte met Nobody Knows (2004) en After Life (1998). Ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen en alledaagse situaties vormen het hart van Still Walking, die slechts één zomerdag bestrijkt en zowel de waarde van familie als de weerzin ertegen portretteert.
Cinerama 1, 14:30 uur

Parque vía
Regie: Enrique Rivero
Met: Nolberto Coria, Nancy Orozco, Tesalia Huerta

Beta past op een kast van een huis in het hart van Mexico City dat de rijke, blanke eigenaren hopen te verkopen. Al zijn dagen zien er hetzelfde uit; toch hoopt Beta dat het huis nooit wordt verkocht. Ogenschijnlijk eenvoudige, maar diepgravende karakterstudie van de in Spanje geboren Enrique Rivero, op het festival van Locarno bekroond met het Gouden Luipaard en de persprijs.
Luxor, 17:00 uur

Los Bastardos
Regie: Amat Escalante
Met: Jesus Moises Rodriguez, Ruben Sosa, Nina Zavarin

Minimalistische Mexicaanse variatie op Funny Games, waarin het hopeloze leven van illegale Mexicanen in de omgeving van Los Angeles wordt gevangen in lange, lome takes. Als er dan eindelijk iets gebeurt, is het ook meteen goed raak: Los Bastardos is pure horror, waarmee regisseur Amat Escalante (Sangre) zijn grote talent bevestigt.
Schouwburg, 19:15 uur

Het volledige programma van 24 januari (IFFR)

Zondag 25 januari

Gomorra
Regie: Matteo Garrone
Met: Salvatore Abruzzese, Gianfelice Imparato, Toni Servillo

Roberto Saviano beschreef in zijn inmiddels roemruchte anti-maffiaboek Gomorra de economische en sociale houdgreep waarin de Camorra – de Napolitaanse maffia – Zuid-Italië heeft. Toen hij de gangsterbazen ook nog eens openlijk uitdaagde, reageerden die met de belofte dat Saviano nog voor de Kerst vermoord zou worden (wat overigens niet gebeurde). De Italiaanse regisseur Matteo Garrone richt zich in zijn meesterlijke verfilming op vijf persoonlijke verhalen uit het boek en laat zien hoe sneu vaak het leven van een echte gangster is, los van alle glamour die we kennen uit de maffiameesterwerken van Francis Coppola en Martin Scorsese.
Luxor, 19:30 uur

Unspoken
Regie: Fien Troch
Met: Emmanuelle Devos, Bruno Todeschini

Veel over de plot van deze film vertellen kan niet, want de onthullingen in de film zijn zo goed gedoseerd, dat te veel voorkennis een handicap is. Het is voldoende te weten dat de film een man en een vrouw volgt die al jaren vergeefs proberen een groot verlies te verwerken. Soms te ingehouden, maar altijd intrigerend.
Pathe 1, 13:00 uur

Frozen River
Regie: Courtney Hunt
Met: Melissa Leo, Misty Upham

Aangrijpend filmdebuut van schrijver/regisseur Courtney Hunt over feitelijk alleenstaande moeder (vader heeft gokprobleem en is nooit thuis), die als het water aan de lippen komt te staan begint mensen de Canadees-Amerikaanse grens over te smokkelen. Strakke regie, mooie beelden van sneeuw en ijs, en een ijzersterke Melissa Leo als de wanhopige moeder.
Pathe 1, 15:45 uur

Wendy and Lucy
Regie: Kelly Reichardt
Met: Michelle Williams, Will Oldham, John Robinson

Reichardt won in 2006 voor Old Joy een Tiger Award, en bij opvolger Wendy and Lucy is er al sprake van Oscarnominaties. Een daarvan zou moeten gaan naar Michelle Williams, die zwerfjongere Wendy, die onderweg naar Alaska haar hond Lucy kwijtraakt, precies de juiste mengeling van kwetsbaarheid en trots, machteloosheid en strijdvaardigheid meegeeft.
Cinerama 5, 22:30 uur

Het volledige programma van 25 januari
(IFFR)

Maandag 26 januari

Still Walking
Regie: Hirokazu Kore-eda
Met: Hiroshi Abe, Yui Natsukawa, Shohei Tanaka.

Met een verrukkelijk klein filmpje keert regisseur Hirokazu Kore-eda (After Life, Nobody Knows) terug naar het beste en meest persoonlijke werk uit zijn oeuvre. Daarin is een kortstondige familiereünie tijdens één warme zomerdag voldoende om het generatieconflict tussen een volwassen, hertrouwde zoon en zijn gepensioneerde, traditionele vader hoog op te laten lopen. Aan de hand van eenvoudige dagelijkse rituelen schetst Kore-eda subtiel de stevig opgekropte onderhuidse emoties, en komt het herkenbaar huiselijke wereldje van Still Walking – als een fijne, eigentijdse variant op Ozu’s klassieker Tokyo Story – knap tot leven.
Cinerama 5, 22:30 uur

Involuntary
Regie: Ruben Östlund
Met: Maria Lundkvist, Cecilia Milocco, Villmar Bjorkman

Foutloze mozaïekfilm over groepsdwang en groepsgedrag. In vijf afzonderlijke, strak vormgegeven verhalen stelt de Zweedse regisseur Östlund scherpe vragen over beïnvloeding en eigen verantwoordelijkheid, zonder te zwaar op de hand te worden. Wanneer zijn seksspelletjes niet grappig meer? En mag een feestvarken de pret bederven?
Cinerama 1, 14:30 uur

FILM IST. a girl & a gun
Regie: Gustav Deutsch
Jean-Luc Godard zei het al: alles wat je nodig hebt om een film te maken, is een meisje en een pistool. De Oostenrijkse ‘ filmmaker zonder camera’ Gustav Deutsch grasduinde het bewijs bij elkaar in de archieven van elf filmmusea over de hele wereld, en monteerde mbv teksten van Hesiodus, Sappho en Plato een meeslepend verhaal over wellust.
Cinerama 1, 17:00 uur

Native Dancer
Regie:  Guka Omarova
Met: Neisipkul Omarbekova, Almat Ayanov

Native Dancer, de opvolger van Guka Omarova’s festivalhit Schizo (2004), is een prikkelende parabel over de terugkeer van het sjamanisme in een Islamitische gemeenschap in een uithoek van Kazachstan. Omarova laat traditie botsen op vooruitgang, plaatst sjamanen tegenover gangsters en boksers, en combineert magisch realisme met het idioom van de gangsterfilm.
Pathe 1, 18: 30 uur

Het volledige programma van 26 januari (IFFR)

Dinsdag 27 januari

Rachel Getting Married
Regie: Jonathan Demme
Met: Anne Hathaway, Rosemarie DeWitt, Debra Winger

Al staat in de film Rachels trouwerij centraal, het is niet Rachel die we moeten volgen maar zus Kym. Die heeft namelijk een dagje vrijaf gekregen van de ontwenningskliniek waar ze zit voor haar drugsverslaving. En haar tijdelijke terugkeer in het ouderlijk huis zorgt voor nogal wat opschudding. Het uit de losse pols gedraaide Rachel Getting Married van regisseur Jonathan Demme ( Silence of the Lambs, Philadelphia) heeft veel meer gemeen met de Dogma-films – het is een soort Festen light – dan met iets uit Hollywood. Sleept soms een beetje, maar is een eerlijke en opvallend onsentimentele ensemblefilm.
Luxor, 19:30 uur

Eldorado
Regie: Bouli Lanners
Met: Bouli Lanners, Fabrice Adde

Alleenstaande automonteur betrapt dief, maar gaat zich verantwoordelijk voelen voor de dader, als hij hem tijdens de diefstal iets te hardhandig van een trap afgooit. Wat volgt is droogkomische combinatie van buddy- en road movie, twee zeer Amerikaanse genres die door regisseur Bouli Lanners worden overgoten met prettig absurdistisch, Waals sausje.
Pathe 1, 18:30 uur

Tony Manero
Regie: Pablo Larraín
Met: Alfredo Castro

Raúl is een vijftigplusser die in het Chili van Pinochet letterlijk over lijken gaat in zijn poging eerste te worden in een tv-show waarin mensen hun idolen imiteren. De Amerikaanse invloed op Chili – zowel politiek als cultureel – loopt als een rode draad door dit ijzingwekkende politieke drama.
Pathe 5, 21:45 uur

Maman est chez le coiffeur
Regie:  Léa Pool
Met: Céline Bonnier, Laurent Lucas, Marianne Fortier

De Canadese regisseur Léa Pool (Anne Trister, Emporte moi) bewijst in Maman... maar weer eens hoe goed ze is in het regisseren van kinderen. Het is 1966, vakantietijd. Drie Canadese kinderen worden door hun moeder, een nogal gefrustreerde carrièrevrouw, aan hun lot over gelaten. Desondanks veel humor en nostalgie, afgewisseld met een vleugje drama en tragiek.
Cinerama 1 , 22:00 uur

Het volledige programma van 27 januari (IFFR)

Woensdag 28 januari

The Chaser
Regie: Na Hong-Jin
Met: Ha Jung-Woo, Kim Yoon Seok

In Azië al veelvuldig onderscheiden seriemoordenaarsfilm is – ongelooflijk – het debuut van regisseur en scenarioschrijver Hong-jin. De vrijwel foutloze film draait hoofdzakelijk om de achtervolging van de seriemoordenaar door een pooier (en ex-politieman), die al drie van zijn hoertjes is kwijtgeraakt. Spannend, hoog tempo, droogkomisch, en met een voortreffelijke hoofdrol van Kim Yoon Seok als de opportunistische pooier, die al rennend en wild om zich heen trappend ook de mens in zichzelf wakker schopt. Drie weken na de officiële release in Korea meldde een Amerikaanse producer zich al voor een big budget Hollwood-remake.
Luxor, 22:00 uur

Unmade Beds
Regie: Alexis Dos Santos
Met: Fernando Tielve, Déborah François, Michiel Huisman       

Met zijn speelfilmdebuut Glue, over stuntelende pubers in Patagonië, won Alexis Dos Santos drie jaar geleden de prijs van de jongerenjury in Rotterdam. De opvolger Unmade Beds heeft een even dromerige sfeer maar is volwassener van toon. De Nederlandse acteur Michiel Huisman speelt een hoofdrol in dit liefdevolle verhaal over ontheemde twintigers in Londen.
Schouwburg, 16:45 uur

Slumdog Millionaire
Regie: Danny Boyle
Met: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal

Jamal, opgegroeid in de slums van Mumbai, schopt het in de Indiase versie van Weekend Millionaires tot de laatste vraag. Wat volgt is bitterzoet sprookje over hoe het kon dat Jamal de antwoorden op alle voorliggende vragen wist. Briljant gemonteerd, prachtig geschoten en strak geregisseerde edelkitsch door Danny ‘ Trainspotting’ Boyle.
Pathe 7, 19:15 uur

Unspoken
Regie: Fien Troch
Met: Emmanuelle Devos, Bruno Todeschini

Veel over de plot van deze film vertellen kan niet, want de onthullingen in de film zijn zo goed gedoseerd, dat te veel voorkennis een handicap is. Het is voldoende te weten dat de film een man en een vrouw volgt die al jaren vergeefs proberen een groot verlies te verwerken. Soms te ingehouden, maar altijd intrigerend.
Cinerama 5, 20:00 uur

Het volledige programma van 28 januari (IFFR)

Donderdag 29 januari

Eldorado
Regie: Bouli Lanners
Met: Bouli Lanners, Fabrice Adde

Een roadmovie… in België! Het land waar iedere Nederlandse toerist in de zomer in minder dan twee uur doorheen gast , blijkt meer dan uitgestrekt genoeg voor deze charmante, surrealistische film van Bouli Lanners. De alleenstaande automonteur Yvan betrapt een dief, maar gaat zich verantwoordelijk voelen voor de dader, de zwakbegaafde Elie, als hij hem tijdens de diefstal iets te hardhandig van een trap afgooit. Wat volgt is een droogkomische combinatie van buddy en road movie, twee zeer Amerikaanse genres die door Lanners worden overgoten met een prettig absurdistisch, Waals sausje.
Doelen, 20:00 uur

Wendy and Lucy
Regie: Kelly Reichardt
Met: Michelle Williams, Will Oldham, John Robinson

Reichardt won in 2006 voor Old Joy een Tiger Award, en bij opvolger Wendy and Lucy is er al sprake van Oscarnominaties. Een daarvan zou moeten gaan naar Michelle Williams, die zwerfjongere Wendy, die onderweg naar Alaska haar hond Lucy kwijtraakt, precies de juiste mengeling van kwetsbaarheid en trots, machteloosheid en strijdvaardigheid meegeeft.
Pathe 5, 16:00 uur

Los Bastardos
Regie: Amat Escalante
Met: Jesus Moises Rodriguez, Ruben Sosa, Nina Zavarin

Minimalistische Mexicaanse variatie op Funny Games, waarin het hopeloze leven van illegale Mexicanen in de omgeving van Los Angeles wordt gevangen in lange, lome takes. Als er dan eindelijk iets gebeurt, is het ook meteen goed raak: Los Bastardos is pure horror, waarmee regisseur Amat Escalante (Sangre) zijn grote talent bevestigt.
Pathe 5, 21:45 uur

Bronson
Regie : Nicolas Winding Refn
Met: Tom Hardy, Matt King, Amanda Burton

Bronson, van de Deense regisseur Nicolas Winding Refn, vertelt het waargebeurde verhaal van Charles Bronson (geboren als Michael Peterson), volgens de Britse media ‘the most violent prisoner in Britain’. Hyperrealistisch, absurdistisch én clownesk, maar de film blijft altijd boeien. Een soort Clockwork Orange meets One Flew over the Cuckoo’s Nest meets Chopper.
Pathe 7, 21:45 uur

Het volledige programmma van 29 januari (IFFR)

Vrijdag 30 januari

Tulpan
Regie: Sergej Dvortsevoy
Met: Askat Kuchinchirekov, Tolepbergen Baisakalov

Asa keert na zijn militaire dienst terug naar de steppen van Kazachstan, waar zijn zus en haar echtgenoot schapen hoeden. Regisseur Dvortsevoy is van oorsprong documentairemaker. Hij werkte vier jaar aan zijn speelfilmdebuut Tulpan, dat werd opgenomen in de zogeheten Hongersteppe in het zuiden van Kazachstan. De acteurs zijn amateurs. Volgens regisseur Dvortsevoy was het moeilijkste voor de acteurs was om net zo goed te zijn als de dieren. 'Alle dieren in de film zijn fantastisch en de acteurs mochten er niet voor onderdoen. Alles moest zo authentiek mogelijk zijn.' Tulpan werd in Cannes onderscheiden met de prijs van de festivalsectie Un certain regard.
Pathe 2, 22:00 uur

Liverpool
Regie: Lisandro Alonso
Met:, Juan Fernandez, Giselle Irrazabal, Nieves Cabrera

Een jongeman die al jaren de zeeën bevaart krijgt van zijn kapitein toestemming zijn schip te verlaten en begint een door mysteries omgeven reis naar zijn ouderlijk huis, op het meest zuidelijke puntje van Argentinië. Hermetische en meeslepende, hemeltergende en overweldigende roadmovie van de Argentijn Lisandro Alonso (La libertad, Los muertos).
Doelen, 13:15 uur

The Hungry Ghosts
Regie: Michael Imperioli
Met: Steve Schirripa, Sharon Angela, Nick Sandow

Alle hoofdpersonen uit het speelfilmdebuut van de New Yorkse acteur en scenarioschrijver Imperioli (bekend door zijn rol in The Sopranos) bevinden zich in een crisis, en verlichting is ver weg. De openingsfilm van het festival (tevens Tiger Award-kandidaat) is een ambitieus, knap geacteerd noodlotsdrama dat iets scherpte mist.
Pathe 4, 19: 00 uur

Gomorra
Regie: Matteo Garrone
Met: Salvatore Abruzzese, Gianfelice Imparato, Toni Servillo

De Italiaanse regisseur Matteo Garrone richt zich in zijn meesterlijke verfilming op vijf persoonlijke verhalen uit het roemruchte anti-maffiaboek van Roberto Saviano. Gomorra laat zien hoe sneu vaak het leven van een echte gangster is, los van alle glamour die we kennen uit de maffiameesterwerken van Francis Coppola en Martin Scorsese.
Cinerama 5, 22:30 uur

Het volledige programma van 30 januari (IFFR)

Zaterdag 31 januari

Tony Manero
Regie: Pablo Larraín
Met: Alfredo Castro

Raúl is een vijftigplusser die in het Chili van Pinochet letterlijk over lijken gaat in zijn poging eerste te worden in een tv-show waarin mensen hun idolen imiteren – in Raúls geval John Travolta’s disco dansende Tony Manero (uit Saturday Night Fever). De Amerikaanse invloed op Chili – zowel politiek als cultureel – loopt als een rode draad door Larraíns ijzingwekkende politieke drama Tony Manero, zonder dat de regisseur daar de nadruk op legt. Hij concentreert zich liever op Raúl, een personage dat je niet snel zal vergeten. Al was het maar omdat hij volkomen onvoorspelbaar is en onmogelijk te doorgronden.
Luxor, 17:00 uur

24 City
Regie: Jia Zhangke
Met: Joan Chen, Zhao Tao

Even innemende als hermetische kruising tussen speelfilm en documentaire, gesitueerd in een enorme vliegtuigmotorenfabriek die wordt gesloten om plaats te maken voor het appartementencomplex 24 City. Van de Chinese meester-chroniqueur Jia Zhangke (Unknown Pleasures, Still Life), met hoofdrollen voor Joan Chen en de vaste Jia-actrice Zhao Tao.
Cinerama 1, 12:00 uur

Il Divo
Regie: Paolo Sorrentino
Met: Toni Servillo, Anna Bonaiuto, Gulio Bosetti

Biopic over de zeven (!) keer tot premier gekozen Italiaanse politicus Giulio Andreotti (1919), de Christen-democraat die verdacht wordt van corruptie en banden met de maffia, maar zelfs hoogbejaard nog politieke macht heeft. Inventief en met veel humor gefilmd en met een met de Europese filmprijs onderscheiden hoofdrol voor Toni Servillo.
Cinerama 1, 17:00 uur

JCVD
Regie : Mabrouk El Mechri
Met: Jean-Claude Van Damme

Wat een ironie. De beste film met actieheld Jean-Claude Van Damme is een film waarin hij zijn imago op de korrel neemt. JCVD, van de hippe Frans/Algerijnse regisseur Mechri, is de eerste postmoderne actiefilm. Waarin de ‘Muscles from Brussels’ zichzelf, roem en het actiegenre aan een kritisch en vaak droogkomisch onderzoek onderwerpt.
Luxor, 22:00 uur

Het volledige programma van 31 januari (IFFR)