Onder de noemer 3doc12 presenteert 3voor12 drie documentaires op het IDFA. Naast portretten van oude rockers Dr Feelgood en The Doors, ook een film over moslimpunkers, ‘een minderheid, binnen een minderheid, binnen een minderheid, binnen een minderheid...’

Zoek op YouTube naar de term 'taqwacore' en je vindt tientallen thuisknutselclips die rauwe en snelle islamitische punkmuziek begeleiden. Punkmuziek ingegeven door de Koran: het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie en dat was het tot 2003 ook. In dat jaar verspreidde de Amerikaanse journalist Michael Knight, naar goed punkgebruik, eigenhandig kopieën van zijn boek The Taqwacores. Het fictieve verhaal geeft een inkijk in de dan nog fictieve wereld van de moslimpunk.


Taqwacore

Taqwacore is een samenraapsel van taqwa, dat vrij vertaald nederigheid naar Allah betekent, en hardcore, een snelle en harde variant van punk. Een minderheid, binnen een minderheid, binnen een minderheid, binnen een minderheid... zo omschrijft Knight de moslimpunkers in zijn boek. Dat boek werd zo'n succes dat Knight het wel onder moest brengen bij een uitgever. The Taqwacores werd het manifest voor islamitische jongeren die het verhaal van Knight tot werkelijkheid maakten en de eerste islampunkbands oprichtte. Met namen als The Kominas, Secret Trial Five, Vote Hezbollah en The Sagg Taqwacore Syndicate werd taqwacore een nieuw genre dat zich vanuit Amerika over de wereld verspreidde.

Zeventien was Michael Knight toen hij wegliep van zijn Iers-katholieke gezin om in Pakistan de islam te bestuderen. Jaren later noemt hij zich Michael Muhammad Knight en beschrijft hij de link tussen punk en de islam. Volgens de schrijver twee werelden die mijlenver van elkaar verwijderd liggen, maar eigenlijk enorm veel delen. In de film Taqwacore: The Birth of Punk Islam volgt regisseur Omar Majeed de schrijver en zijn volgelingen op hun tour door Amerika en Pakistan. In de film laat Knight zien hoe islam en punk onderweg bepaalde waar- en wijsheden zijn kwijtgeraakt. Beide zijn slachtoffer van hypocrisie en opportunisme en beide hebben te lijden onder dogma's en puristen die creativiteit en interpretatie in de weg staan.

Oil City Confidential
Regisseur Julien Temple schoot videoclips voor David Bowie, Neil Young en Paul McCartney. Eerder verfilmde hij het verhaal van The Sex Pistols en The Clash. Zijn nieuwste film gaat over de in 1971 opgerichte Britse pubrockband Dr. Feelgood. Oil City Confidential vertelt het verhaal van de grootste Britse band die niemand kende.

When You're Strange
De stem van Johnny Depp begeleidt in When You're Strange de beelden van de opkomst en het einde van The Doors. Van het moment dat vier pretentieuze jongens beginnen te jammen tot de stadionconcerten en de dood van de tragische ster Jim Morrison. Hoe kon een band in zo'n korte tijd zoveel bereiken? Geen nostalgische verheerlijking, maar een eerlijk portret, door de gevierde regisseur Tom DiCillo.