Nu via Cinema.nl te bekijken: het beste van SubmarineChannel's Forget the Film, Watch the Titles!, dé site over titelsequenties en de mensen die ze maken. Elke maand verschijnt op deze plek een nieuwe titelsequentie, speciaal geselecteerd door SubmarineChannel. Deze maand: Tournée.

 

Tournée is een rauwe road movie over een troep Amerikaanse Neo-Burleske dansers op tournee in Frankrijk. Tot veler verassing sleepte de film de prijs voor de beste regie in de wacht op het laatste Cannes filmfestival.

De vrolijk-energieke openingstitel van Tournée begint met rondcircelende geanimeerde tepelkwastjes. Dat hadden we nog niet eerder gezien. Voortgestuwd door de pompende soundtrack Have Love, Will Travel van punkrockers-avant-la-lettre The Sonics zien we vervolgens een parade aan exotische fantasienamen aan ons voorbij trekken: Mimi Le Meaux, Kitten on the Keys, Dirty Martini, Evie Loveleand en Roky Roulete. De namen van de Burlesque dansers in de film, vertelt titelontwerper Olivier Marquézy van het Parijse ontwerpstudio Deubal. Regisseur/acteur Mathieu Amalric koos er er voor om met echte performers te werken in plaats van acteurs. Vandaar deze kittige toneelnamen.

De openingstitels ademen de ware geest van Burlesque. De opzettelijk slordig opgezette animatie, de humoristische, met de hand getekende typografie in combinatie met troebele actergrondbeelden van kitcherige neonlichten, door Marquézy zelf gefilmd met een digitale spiegelreflexcamera in Pigalle, zijn eigen buurtje in Parijs.