Op internet is een schat aan mooie, creatieve, ontroerende en interessante filmpjes te vinden over cinema. Van bloopers tot onbekende interviews, van parodieën tot neptrailers. In de rubriek FW: Filmpje selecteert Cinema.nl iedere week een nieuw filmpje.

Stanley Kubrick liet zijn 17 -jarige dochter Vivian een documentaire maken tijdens de opnames van zijn horrormeesterwerk The Shining. In de traditie van haar vader werd het veel eerder een eigenzinnige sfeerimpressie dan een rechtlijnige reportage. Er is ook een versie van de Making of met commentaar van Vivian Kubrick.

Aflevering 57 : No Signal

Als een van de slachtoffers in Saw erachter komt dat een mobiele telefoon niet werkt, maakt hij op dubbelzinnige wijze duidelijk dat we naar een van de grootste clichés uit de horrorgeschiedenis kijken: 'Wait a minute... this has happened before'. Bovenstaande compilatie toont tientallen scenes waar de telefoon op cruciale momenten het begeeft.


Aflevering 57 : Bloopers uit 1937

In de jaren ’30 en ’40 bracht Warner Bros. elk jaar een collectie van bloopers uit, die tussen twee films in werden vertoond. Bij het zien van de bloopers uit 1937 vraag je je af wat het publiek er zo leuk aan vond, want waar de huidige outtakes vooral bestaan uit meligheid en onophoudelijke lachbuien, is het in de hoogtijdagen van sterren als Humphrey Bogart en Bette Davis voornamelijk gevloek dat na een verspreking of vergeten tekst volgt.


Aflevering 59: Widescreen vs. Pan & Scan

Filmmakers als Martin Scorsese en Michael Mann leggen uit waarom het terugbrengen van een widescreen- film naar een formaat dat geschikt is voor televisie – door grofweg hele stukken beeld weg te snijden (pan & scan) – de filmbeleving compleet verandert. Met prachtige beelden uit oa Ben Hur en Lawrence of Arabia.

!

Aflevering 60: The Dark Knight vs Blade

Het internet wordt elke week weer overspoeld door tientallen 'mash-ups' van bekende films, maar zelden zijn ze zo geslaagd als deze ontmoeting tussen Blade (Wesley Snipes) en Batman (Christian Bale).