Van 8 mei tot en met 5 juni zendt de publieke omroep op Nederland 3 een nieuwe reeks van zes telefilms uit. Allemaal gebasseerd op ware gebeurtenissen. Van de Baarnse moordzaak (Bloedbroeders) tot de Molukse treinkaping (Wijster).

Regie & scenario: Hanro Smitsman

Synopsis: Frankie – zoon van een joodse vader met een concentratiekampsyndroom, en beste vrienden met de Antilliaanse Jeffrey – eindigt als lid van een groep neonazi’s. Hoe heeft het in godsnaam zover kunnen komen?

Oordeel: Zorgvuldige reconstructie van de werdegang van de jonge Frankie zet logische stapjes van straatschoffie naar agressieve skinhead, maar het is allemaal net iets te logisch. Goede rol van nieuwkomer Robert de Hoog als Frankie.

Quote: ‘Hoe lang moet ik vastzitten om jou te kunnen begrijpen?’

Regie: Arno Dierickx; Scenario: Bert Bouma & Jan Bernard Bussemaker

Synopsis: Baarn, 1960. Twee ruikeluiskinderen en hun volkse vriendje verstoppen 14-jarige brommerdief Ronnie op zolder van de enorme villa waar ze wonen. Als Ronnie niet meer weg wil, besluiten ze het drastischer aan te pakken.

Oordeel: Aardige sfeertekening, met goed acteren (met name van Matthijs van de Sande Bakhuyzen als de arrogante Arnout van Riebeeck), maar het drama komt nooit van de grond, en aan het eind worden de zaken te snel afgewikkeld om echt spannend te worden.

Quote :
‘Niet in zijn gezicht!’ (moeder tegen vader die riem pakt om Ronnie te slaan)

Regie: Mischa Kamp; Scenario: Jacqueline Epskamp

Synopsis: Er gaat van alles mis in gereformeerd gezin. De twee zoons zijn al uit huis geplaatst en nu willen kerk en kinderbescherming ook de vier dochters nog van vader afpakken. Dat kan hij niet laten gebeuren.
   
Oordeel: Veel wordt aan de fantasie overgelaten in deze intrigerende film van Mischa Kamp, de regisseur van Het paard van Sinterklaas. En de 16-jarige actrice Elske Rotteveel, als oudste dochter Simone , bewijst andermaal dat ze een grote ster kan worden.

Quote : ‘En je weet wat ik heb gezegd. Je moet precies doen wat die parasieten willen, dan weten ze niet wat jij wil.’

Regie: Paula van der Oest; Scenario: Nicolette Stegerda

Synopsis: Krantenman Rob belandt in 1975 in de trein die door groep Zuid-Molukkers gekaapt wordt. Rob wordt als levend schild gebruikt, ziet reizigers om zich heen doodgeschoten worden, maar blijft zich inzetten voor een vredige afloop. Gebaseerd op boeken van zowel gijzelaar als gijzelnemer.

Oordeel: Ondanks dat de film is gebaseerd op ooggetuigenverslagen, weinig geloofwaardig beeld van een kaping, die bovendien wordt doorsneden met onnodige verhaallijn over overspel van Rob.

Quote:
‘Hé! Dat is eigendom van de Nederlandse staat.’ (soldaat tegen kaper die plunjezak opensnijdt)

Regie: Pieter Kuijpers; Scenario: Paul Jan Nelissen

Synopsis: TBS’er Johan ontsnapt en gijzelt tienermeisje om uit handen van de politie te blijven. En dat alles alleen maar om te bewijzen dat de moord op zijn vader een ongelukje was.

Oordeel: Mooi gefilmd, ook goed gespeeld door Theo Maassen (al duurt het even voordat hij zijn publieke imago afschudt), maar de film wordt zwaar gehinderd door enkele ongeloofwaardigheden in de plot.

Quote: ‘Met een hamer. Eerst op zijn voorhoofd. Toen op zijn achterhoofd. Toen twee keer op zijn rechterslaap en toen heb ik zijn schouderblad en knie verbrijzeld. En daarna net zolang op zijn gezicht totdat hij stil bleef liggen.’ (Johan over het doodslaan van zijn vader)

Regie: Lodewijk Crijns; Scenario: Rosan Dieho

Synopsis: Twee vriendinnen die samen beautysalon willen beginnen gaan naar Marokko voor tegeltjes. Daar schrikken ze van de repressieve sfeer. Helemaal als hun auto wordt aangereden en ze door de dader worden meegenomen naar diens dorp, waar hij wel garage weet.

Oordeel: Spannend verhaal, met vaart verfilmd, en met een goede Bracha van Doesburgh als aardse volksmeid die zich geen appels voor peren laat verkopen . Enig minpuntje: iets te vaak onnodig geheimzinnig.

Quote: ‘Het zweet loopt mijn string in.’

De zes Telefilms zijn wekelijks op Nederland 3 te zien, na De Wereld Draait Door. Omdat TBS is goedgekeurd voor 16 jaar en ouder moet de film later op de avond worden uitgezonden. Na uitzending zijn de films twee weken lang online te bekijken op www.telefilm.nl

Uitzendschema:
08 mei, 20:30 Skin
15 mei, 20:30 Bloedbroeders
22 mei, 20:30 De fuik
29 mei, 20:30 Wijster
31 mei, 22:00 TBS
05 juni, 20:30 Hitte Harara