Bij de uitreiking van de Amerikaanse Golden Globes en de Britse BAFTA Awards wordt altijd geroepen dat deze prijzen de belangrijkste graadmeters voor de Oscars zijn. Degenen met een Golden Globe of BAFTA op zak zou een grotere kans op een Oscar maken dan de andere genomineerden. Maar is dit wel zo? Cinema.nl vergeleek de Golden Globe-, BAFTA- en Oscarwinnaars van de afgelopen acht jaar.

Categorie:

 

BESTE FILM Vier van de acht films die sinds 2000 een Oscar ontvingen , wonnen eerder ook een Golden Globe en/of BAFTA Award. Het kwam drie keer voor dat één film alledrie de prijzen ontving. Toch blijkt sinds 2005 dat het winnen van deze awards nog geen garantie voor een Oscar is. Zo werd Martin Scorsese’s biopic The Aviator in 2005 bekroond met beide awards, waarna Million Dollar Baby van Clint Eastwood er met de Oscar vandoor ging. Hetzelfde overkwam Ang Lee’s Brokeback Mountain een jaar later. Hoewel de film over twee homoseksuele cowboys zowel een Golden Globe als een BAFTA won, ging het felbegeerde gouden beeldje naar het drama Crash van Paul Haggis. De grote kanshebber van dit jaar is Joe Wright’s oorlogsdrama Atonement, dat zowel bij de uitreiking van Golden Globes als bij de BAFTA Awards werd verkozen tot beste film. Wellicht dat de Academy er anders over denkt.

Categorie:

 

BESTE REGIE Ook in de categorie beste regisseur gaat de meerderheid van de Oscars naar de winnaar van een Golden Globe. In zeven van de acht gevallen was de uiteindelijke Oscarwinnaar ook eigenaar van een Globe of BAFTA. Het komt niet vaak voor dat zowel een Golden Globe als een BAFTA naar dezelfde regisseur gaat. Alleen Ang Lee lukte het tweemaal om met beide prijzen naar huis te gaan. In 2001 won de regisseur de awards voor Crouching Tiger, Hidden Dragon , maar ontving Steven Soderbergh de Oscar voor Traffic. In 2006 kreeg Ang Lee niet alleen een Globe en een BAFTA, maar ook een Oscar voor het cowboydrama Brokeback Mountain. Als de Academy dezelfde trend vasthoudt als de vorige vier jaar, krijgt Julian Schnabel, met zijn Golden Globe-winst voor The Diving Bell and the Butterfly, dit jaar de Oscar.

Categorie:

 

BESTE ACTEUR Uitgaande van de prijswinnaars van de afgelopen jaren, lijkt Daniel Day-Lewis dit jaar behoorlijk veel kans te maken op de Oscar voor beste acteur voor zijn rol in P.T. Andersons There Will Be Blood. In 2006 ging de Oscar naar Philip Seymour Hoffman voor Capote. Eerder won hij al een Golden Globe en een BAFTA Award voor die rol. Het jaar daarop overkwam Forrest Whitaker hetzelfde voor zijn vertolking van de Ugandese dictator Idi Amin in The Last King of Scotland. Uiteindelijk gingen vijf van de acht acteurs die sinds 2000 een Golden Globe en/of BAFTA Award kregen, met een Oscar naar huis. Alleen Russell Crowe, die beide prijzen had gewonnen, greep in 2002 naast de Oscar. Maar dat kwam wellicht doordat hij in 2005 al een Oscar gewonnen had. De Golden Globe en de BAFTA Award die Day-Lewis reeds op zak heeft vergroten zijn kansen op een Oscar maar, geven geen garantie. 

Categorie:

 

BESTE ACTRICE In de categorie beste actrice zit de Academy vooral op één lijn met de Foreign Press Association (de club die de Golden Globes uitdeelt). Zes van de acht Golden Globewinnaressen van de afgelopen acht jaar kregen ook een Oscar voor hun acteerprestaties. Drie van die actrices sleepten alledrie de beeldjes in de wacht: Julia Roberts voor Erin Brockovich in 2001, Nicole Kidman voor The Hours in 2003 en Helen Mirren voor The Queen in 2007. Dat zal dit jaar niet gebeuren aangezien Julie Christie een Golden Globe kreeg voor haar rol als dementerende vrouw in Away From Her en de Française Marion Cotillard naar huis ging met de BAFTA Award voor haar vertolking van Edith Piaf in de biopic La vie en rose. Kijkend naar de jaren daarvoor, maakt Christie met haar Globe iets meer kans op een Oscar dan Cotillard. Misschien dat de Academy net als in 2002 duidelijk een andere mening heeft, en Cate Blanchett, Laura Linney of Ellen Page tot beste actrice uitroept.

 

CONCLUSIE Vooral in de categorie beste actrice en beste regisseur komen opvallend vaak dezelfde namen voorbij. De kans op een Oscar is voor een trotse eigenaar van een Golden Globe of BAFTA Award dus daadwerkelijk groter dan die van een andere genomineerde. Het is dus raadzaam om in een Oscarpoule te ‘gokken’ op Daniel Day -Lewis en Marion Cotillard of Julie Christie.