Het kon niet uitblijven: de o zo populaire dramaseries uit Scandinavië krijgen allemaal een eigen internationale remake. Kenneth Branagh speelt agent Wallander voor de BBC, Borgen verhuist binnenkort naar het Amerikaanse parlement en de Deens-Zweedse coproductie The Bridge krijgt zowel een Amerikaans-Mexicaanse als een Brits-Franse versie. Nu op dvd: de Amerikaanse remake van The Killing.

Het ligt voor de hand om de series te gaan vergelijken en dan te concluderen dat het origineel als beste uit de bus komt. Maar laten we dergelijk commentaar overslaan en de reeks op zichzelf beschouwen – daar is alle reden toe, want tv- zender AMC is met programma’s als Mad Men, Breaking Bad en The Walking Dead een serieus te nemen producent. Die het dus heeft aangedurfd de kwaliteiten van het Deense origineel  – het trage tempo, de bedrukte sfeer, de zwijgzame hoofdpersoon én haar karakteristieke truien – te behouden.

Die hoofdpersoon heet in de Amerikaanse Killing Sarah Linden (Mireille Enos). De rechercheur staat op het punt met haar zoontje en aanstaande man van Seattle naar San Fransisco te verhuizen. Terwijl ze op haar laatste werkdag haar jonge, overmoedige opvolger Darren (Billy Campbell) inwerkt, wordt de bebloede trui van een vermist meisje gevonden. Wanneer het lijk van deze Rosie Larson iets later wordt aangetroffen in de kofferbak van een gezonken auto die op naam staat van een lokale politicus, wordt Sarah dringend verzocht haar verhuizing nog even uit te stellen.

The Killing is een sfeervolle, spannende misdaadserie met intrigerende personages, die niet voortdurend uitleggen waarom ze iets doen . Eveneens verfrissend is de tijd die voor de moordzaak wordt genomen – niet alles hoeft netjes binnen vijftig minuten te worden opgelost, en ook de emotionele gevolgen van de misdaad komen aan bod. Wat niet wegneemt dat het tempo af en toe wel iets hoger had mogen liggen.

Een lichte spoiler : in tegenstelling tot het origineel telt de Amerikaanse Killing geen twintig maar dertien afleveringen. Het verhaal is niet ingekort, maar uitgesmeerd over twee seizoenen. Wat dus consequenties heeft voor de finale van dit seizoen (tot frustratie van veel Amerikaanse kijkers). Geen nood: in de VS is het tweede seizoen inmiddels uitgezonden en daarin is het verhaal netjes afgerond. Waarop AMC overigens aankondigde dat een derde seizoen er niet meer inzit.

Kijken dus? Och, wie benieuwd is naar die intelligente politieserie waar iedereen het over heeft, maar de buik om wat voor reden dan ook even vol heeft van Scandinavische televisie, kan deze heel degelijke Amerikaanse variant gerust in de dvd-speler stoppen. Daarna kan eventueel zelfs het origineel nog worden bekeken, want om internetspoilers te voorkomen hebben de Amerikaanse makers doodleuk een andere moordenaar aangewezen. Zo gemakkelijk gaat dat blijkbaar.

Extra’s: making of, bloopers, verwijderde scènes, audio-commentaar bij de slotaflevering.