VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van alle nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een Russische treinreis in Hytti Nro 6, Nine Days van Edson Oda en Peter Mortimer en Nick Rosens The Alpinist.

Hytti nro 6 (Juho Kuosmanen)

Als de Finse Laura tijdens een lange reis noodgedwongen haar wagon moet delen met de Russische mijnwerker Ljoha lijken ze in eerste instantie niks gemeen te hebben. Terwijl de trein doordendert en de twee hun schild langzaam laten zakken, blijken ze elkaar beter te begrijpen dan gedacht. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Heerlijk ongemakkelijke, humane film'
de Volkskrant (★★★★) 'Ingetogen en ontroerend drama'
NRC (★★★★) 'Zuigt je in de wereld van de hoofdpersonages'
The Guardian (★★★★) 'Meet-uncute train romance'

Nine Days (Edson Oda)

Will volgt in een afgelegen huis via televisieschermen het leven van mensen. Als er iemand overlijdt komt er een plek vrij voor een nieuw leven. De gegadigden, nog ongeboren zielen, worden door hem ondervraagd om daarmee kans te maken op het leven.

VPRO Cinema (★★★★) 'Fris, eigenzinnig en veelbelovend debuut'
de Volkskrant  (★★★★) 'Heilzaam als een vers kopje kruidenthee'
NRC (★★) 'Een onbevredigende metafysische film'
The Guardian (★★★) 'Awkward but still striking debut picture'

The Alpinist (Peter Mortimer en Nick Rosen)

Marc-André Leclerc klimt alleen, buiten het zicht van de schijnwerpers. Hij gaat op avontuur zonder camera's en zonder touw. Peter Mortimer en Nick Rosen en mede-klimmer Alex Honnold (Free Solo) willen een film over hem maken, maar hebben moeite om de klimmer bij te houden.

VPRO Cinema (★★★) 'Indrukwekkend, maar rommelig'
de Volkskrant (★★★★) 'Schetst een bewonderenswaardig precies beeld'
De Filmkrant  'Uitzonderlijk verhaal, maar geen uitzonderlijke film'
The Guardian (★★★★) 'Cliff-hanging documentary'

Jackass Forever (Jeff Tremaine)

De waaghalzen van Jackass keren terug met opnieuw een hele lading hilarische, extreme, absurde en vaak levensgevaarlijke stunts. Hierbij krijgen zij hulp van een aantal interessante nieuwkomers. In Jackass Forever gaan Johnny en het team verder dan ooit.

NRC (★★★★) 'Vertrouwde overdaad aan zelfkastijding'
de Volkskrant (★★★) 'Bijzonder ambachtelijk staaltje wansmaak'
AD (★★★) 'Nét iets meer dan een viering van oppervlakkigheid'
The Guardian (★★★★) 'Remarkably funny collection of painful stunts'

Maya en het Gouden Ei (Noel Cleary)

Maya en Willy verlaten de bijenkorf nadat ze er weer eens chaos hebben gecreëerd. Onderweg ontfermen ze zich over een boon waar een prinsesje in blijkt te zitten die veilig bij haar kolonie aan moet zien te komen en uit de handen van boze boomwantsen moet zien te blijven.

NRC (★★★) 'Strakke 3D-animaties'
The Guardian (★★) 'A buzz-free disappointment'

Hopper en de Hamster der Duisternis (Ben Stassen en Benjamin Mousquet)

Hopper, half kip en half haas, begint samen met de slimme schildpad Abe en de stoere vechtsportexpert Meg aan het avontuur van zijn leven wanneer zijn kwaadaardige oom uit de gevangenis ontsnapt en de vader van Hopper van de troon dreigt te stoten.

NRC (★★★)  'Volbloed Indiana Jones rip-off'

Mamma Boe - op zoek naar thuis (Christian Ryltenius en Tomas Tivemark)

Wanneer Ooievaar, na een lange reis vanuit Zuid-Afrika, op de boerderij verschijnt en een nest begint te bouwen begint Mamma Boe zich af te vragen of de boerderij wel echt haar thuis is en of ze niet wat meer van de wereld moet zien.

NRC (★★★) 'Het ouderwetse tekenfilm-gevoel'

Ik wist Het (Jamel Aattache)

De eigenzinnige Mia opent haar eigen bloemenwinkel en ontmoet daar - letterlijk - de man van haar dromen. Ze zet alles op alles om succesvol in de liefde en werk te zijn, totdat Mia ineens vlinders krijgt van diegene die recht voor haar staat.

de Volkskrant  (★★) 'Mierzoet met haperend tempo'

Sword Art Online the Movie -Progressive- Aria of a Starless Night (Ayako Kawano)

Scholier Asuna Yuuki moet zien te overleven nadat ze erachter is gekomen dat ze vast zit in de game Sword Art Online, waarin je als speler in de game sterft, hij of zij ook in de echte wereld sterft. In een wereld waar de dood nooit ver weg is, vecht Asuna door met alles wat ze in zich heeft.

Er zijn van deze film geen recensies verschenen

Deze films draaien momenteel ook in de bioscoop