VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a de nieuwe Thor-film van Taika Waititi, Splendid Isolation van Urszula Antoniak en een Nederlandse dansfilm.

Splendid Isolation (Urszula Antoniak)

Na een ramp vluchten Anna en Hannah naar een afgelegen eiland. Daar vinden ze drinkbaar water en een verlaten huis in de duinen. Anna valt er terug in haar rol als de verzorger van Hannah. Maar Hannahs kwetsbare toestand herinnert de twee vrouwen eraan dat de tijd die zij samen hebben ten einde loopt.

VPRO Cinema (★★★) 'Tikje hermetische doch intrigerende puzzel'
de Volkskrant (★★★) 'Doordrongen van spanning'
NRC (★★★) 'Streng en strak vormgegeven'

The Real Charlie Chaplin (Peter Middleton en James Spinney)

Wie was de mens achter de geniale alleskunner Charlie Chaplin? Documentairemakers Peter Middelton en James Sinney schetsen met onder andere geënsceneerde beelden, authentieke audio-opnames en Chaplin’s persoonlijke archiefmateriaal een beeld van Chaplins razendsnelle opkomst tot aan het moment dat hij uit de gratie viel.

de Volkskrant (★★) 'Taaie en oppervlakkige biografie'
NRC (★★★) 'Te veel foefjes'
Trouw (★★★★) 'Legt mooi uit waarom Chaplin zo razend populair werd'

Dwelling in the Fuchun Mountains (Xiaogang Gu)

Een jaar uit het leven van de familie Yu in Fyuang, een Chinese provinciestad die weldra zal verdwijnen onder de vleugels van Hangzhou City. De zeventigjarige moeder krijgt een beroerte, haar vier zonen en hun familie moeten hun levens aanpassen terwijl ze zelf met de nodige problemen hebben te kampen.

Trouw (★★★★) 'Pure poëzie, als je tenminste geduldig bent'
De Filmkrant: 'Schilderachtige familiekroniek vol contrast en reliëf'
Variety: 'A promising, if slow-paced debut'

Deze films draaien momenteel ook in de bioscoop