VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a Clara Sola uit Costa Rica, het Iraanse There is No Evil en Idris Elba in gevecht met een leeuw in Beast.

There is No Evil (Mohammad Rasoulof)

In vier losse verhalen worden burgers – bijvoorbeeld als gevangenismedewerker of als beul in militaire dienst – gedwongen te kiezen tussen meedoen of weigeren. De eerste twee spelen zich af in de stad, de laatste twee op het platteland.

VPRO Cinema (★★★★) 'Virtuoos vierluik van Iraanse Gouden Beer-winnaar Rasoulof'
NRC (★★★★★) 'Messcherpe Iraanse moraalvertellingen'
The Guardian (★★★★) 'Passionate plea against Iran’s soul-poisoning executions'

Beast (Baltasar Kormákur)

De weduwnaar en arts Nate Samuels reist met zijn twee dochters naar Zuid-Afrika, de plek waar hij zijn vrouw ontmoette. De trip is bedoeld om het rouwproces te vergemakkelijken. In een reservaat komen ze oog in oog te staan met een leeuw, wat uitmondt in een gevecht op leven en dood.

VPRO Cinema (★★★) 'Digitale leeuw ziet er geloofwaardig genoeg uit'
AD (★★★) 'Heeft verhaaltechnisch nauwelijks iets om het lijf'
NRC (★★★) 'Een anderhalf uur durend kat-en-muisspel'

Mes frères et moi (Yohan Manca)

De 14-jarige Nour woont in een volksbuurt in het zuiden van Frankrijk. Terwijl hij bezig is met schilderen in een schoolgebouw ontmoet hij Sarah, een operazangeres die daar een zomercursus geeft. Het blijkt een ontmoeting die hem helpt ontsnappen aan de oplopende spanningen thuis en uiteindelijk nieuwe horizonten voor hem zal openen.

VPRO Cinema (★★★) 'Wint je hart met zijn energieke, explosieve boefjes'
de Volkskrant (★★★★) 'Een rauw-realistisch sprookje'
De Filmkrant 'Warmbloedige, innemende film over het leven in een achterstandswijk'

Fireheart (Theodore Ty en Laurent Zeitoun)

De 16-jarige Georgia woont in New York en heeft een grote droom; ze wil als eerste vrouw ter wereld bij de brandweer werken. Wanneer een geheimzinnige brandstichter Broadway begint af te branden, verdwijnen op mysterieuze wijze de brandweerlieden. Georgia vermomt zichzelf als een jonge man genaamd "Joe" in de hoop haar stad te kunnen redden.

de Volkskrant (★★★) 'Mooi geanimeerde, maar onevenwichtige variant op Disney’s Mulan'

Deze films draaien momenteel ook in de bioscoop