VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a een sociaal-realistische musical, de re-release van klassieker Oldboy en een bejubeld Brits drama.

Casablanca Beats (Nabil Ayouch)

In de Marokkaanse probleemwijk Sidi Moumen komt ex-rapper Anas lesgeven aan diverse groep jongeren. Die denken zich in te schrijven voor cursus getiteld ‘The Positive School of Hip-Hop’, maar worden door Anas gepusht om in hun raps eerlijk te zijn over hun eigen, harde, alledaagse werkelijkheid.

VPRO Cinema (★★★) 'Curieuze mix van musical en sociaal-realisme'
de Volkskrant (★★★★) 'Aanstekelijke musicalfilm'
NRC (★★★) 'Er wordt wel erg veel gepraat'

Re-release: Oldboy (Park Chan-wook)

Omdat volgende week Park Chan-wooks nieuwe film Decision to Leave in première gaat, wordt zijn in Cannes bekroonde wraakfilm Oldboy (2003) opnieuw in de bioscoop uitgebracht. De verfilming van een Japanse manga gaat over aartsrotzak Oh, die na vijftien jaar opgesloten te zijn in een hotelkamerachtig vertrek plotseling wordt vrijgelaten.

VPRO Cinema (★★★★) 'Visueel briljante, inhoudelijk nihilistische cinema'
The Guardian (★★★★★) 'A beautifully blood-spattered modern classic'
RogertEbert.com 'Oldboy ventures to emotional extremes, but not without reason'

Lingui, The Sacred Bonds (Mahamat-Saleh Haroun)

De schande van Amina’s alleenstaande moederschap lijkt zich te herhalen wanneer haar vijftienjarige dochter Maria zwanger blijkt. Maria wil een abortus, hoewel de vrouwen lid zijn van de moslimbroederschap in N’Djamena, de hoofdstad van Tjsaad waar abortus strafbaar is.

VPRO Cinema (★★) 'Simplistische arthouse-soap'
de Volkskrant (★★★) 'Prachtig, kleurrijk camerawerk'
De Filmkrant 'De beste, feministische bedoelingen, maar doet vrouwen ook tekort'

Deze films draaien momenteel ook in de bioscoop