VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van alle nieuwe bioscoopfilms. Met deze week o.a. de nieuwe film van Xavier Dolan en de zoveelste dramatische komedie van Judd Apatow.

The King of Staten Island (Judd Apatow)

Het leven van de 25-jarige stoner Scott (komiek Pete Davidson, die ook het scenario schreef) staat al jaren stil. Hij woont nog thuis bij zijn moeder en hangt wat rond met zijn losbollige vrienden. Maar dan heeft zijn moeder – al jaren weduwe nadat haar brandweer-man omkwam tijdens het werk – ineens een nieuwe vriend.

VPRO Cinema (★★★★) 'Een van de beste van Judd Apatow'
de Volkskrant (★★★) 'Verliest gaandeweg scherpte'
NRC (★★★★) 'Obstinate kindman ontroert'
The Guardian (★★★★) 'Rauwe rol van Davidson'

Matthias et Maxime (Xavier Dolan)

Matthias (D'Almeida Freitas) en Maxime (regisseur Dolan zelf) kennen elkaar al jaren en zijn onderdeel van een hecht groepje vrienden. Maar hun vanzelfsprekende vriendschap verandert op slag wanneer ze voor een filmpje, en een beetje voor de grap, hartstochtelijk met elkaar moeten zoenen.

VPRO Cinema (★★★★) 'Vol energie en levenslust'
de Volkskrant (★★★★) 'Weemoedig afscheid van een gedeelde jeugd'
NRC (★★★★) 'Talige film vol hectische beelden'
The Guardian (★★★★) 'Teder en zacht'

Heimat ist ein Raum aus Zeit (Thomas Heise)

Wandeling door het gevoelsleven van drie generaties Duitsers, tegen het decor van de roerige twintigste-eeuwse geschiedenis. Documentairemaker Thomas Heise leest voor uit onder meer dagboeknotities, liefdesbrieven en Stasi-rapporten van en over zijn familieleden. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Meermaals bekroonde familiekroniek'
de Volkskrant (★★★★) 'Uniek, compromisloos werk'
NRC (★★★★) 'Tragische familiegeschiedenis'

Re-release: The Shawshank Redemption (Frank Darabont)

Andy Dufresne wordt in 1947 tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Het gevangenisleven is afschuwelijk en gewelddadig, maar Andy raakt bevriend met de invloedrijke medegevangene Red. De klassieker wordt opnieuw uitgebracht i.v.m. het 25-jarig jubileum.

VPRO Cinema (★★★★) 'Slim script en strakke regie'
RogerEbert.com: 'Vol leven en humor'

I Still Believe (Andrew Erwin en Jon Erwin)

In het waargebeurde I Still Believe worden studenten Jeremy (KJ Apa) en Melissa (Britt Robertson) verliefd op elkaar. Als Jeremy doorbreekt als popster lijkt het ze voor de wind te gaan, tot er bij Melissa kanker wordt geconstateerd.

CinemaBlend (★½) 'Rommelig formulewerk'
Chicago Sun-Times: 'Liefdevol en oprecht'

De wraak van de ninja (Thorbjorn Christoffersen en Anders Matthesen)

Alex is een normale tienerjongen die zijn stiefvader John en stiefbroer Jan niet kan uitstaan, en op school worden hij en zijn beste vrienden gepest. Maar dan krijgt hij voor zijn verjaardag een ninjapop die blijkt te leven.

NRC (★★) 'Bijna iedereen is een stereotype'

The Wretched (Brett Pierce en Drew T. Pierce)

Wanneer Ben, een opstandige tiener, als enige door lijkt te hebben dat zijn buurvrouw bezeten is door een eeuwenoude heks zit er niets anders op dan zelf actie te ondernemen.

NRC (★★) 'Vermengt horror met tienerperikelen'

Interviews en achtergronden