VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van alle nieuwe bioscoopfilms. Met deze week o.a. een Japanse animatiefilm, een komisch drama uit Frankrijk en een bejubelde Amerikaanse indie.

Ride Your Wave (Masaaki Yuasa)

Een jonge studente wordt verliefd op een brandweerman. Na zijn plotselinge dood moet ze leren om hem los te laten. Animatiefilm van de regisseur van Mind Game en Night Is Short, Walk On Girl.

VPRO Cinema (★★★★) 'Liefdevolle momenten waar de romantiek vanaf druipt'
NRC (★★★★) 'Magisch-realistische anime weet te ontroeren'
LA Times: 'De beste film van Masaaki Yuasa tot nu toe'

Fahim (Pierre-François Martin-Laval)

Elfjarig schaaktalent Fahim Mohammad vlucht met zijn vader van Bangladesh naar Frankrijk, waar hij een beroemde schaakmeester hoopt te ontmoeten. De man in kwestie (Gérard Depardieu) blijkt een brompot die een middelmatig schaakklasje leidt in Parijs.

VPRO Cinema (★★★) 'Fijne cast en aangenaam nuchtere toon'
NRC (★★) 'Werkt het best als jeugdfilm'

The Last Black Man in San Francisco (Joe Talbot)

Jimmie Fails is een Afro-Amerikaanse twintiger die geobsedeerd is door een Victoriaanse villa in de binnenstad van San Francisco. Als het huis onverwacht leeg komt te staan, besluit Jimmie het met zijn excentrieke vriend Montgomery te gaan kraken. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Bruist van de originele ideeën'
de Volkskrant (★★★★) 'Een poëtisch droomdebuut'
The Guardian (★★★★) 'Ontroerend verhaal over raciale gentrificatie'

Sing me a Song (Thomas Balmès)

Tien jaar na zijn documentaire Happiness, dat onder meer bekroond werd op Sundance, keert documentairemaker Balmès terug naar Bhutan. Ditmaal onderzoekt hij het effect van moderne technologie op de lokale tradities.

de Volkskrant (★★★) 'Lijkt bijna onmerkbaar fictie te worden'
Variety: 'Onuitwisbaar en indrukwekkend'

Last Ferry (Jaki Bradley)

Een jonge, homoseksuele advocaat reist af naar Fire Island. Hij wordt echter gedrogeerd en is getuige van een moord. Een vreemdeling schiet de advocaat te hulp. De advocaat ontdekt al snel dat zijn redder bevriend is met de moordenaar.

The Queer Review (★★★½) 'Pulpy thriller'
LA Times: 'Weet niet te overtuigen'

Ava (Tate Taylor)

Ava (Jessica Chastain) werkt als huurmoordenaar voor een geheime organisatie. Dan loopt een van opdrachten fout af, en moet ze nu niet alleen zichzelf, maar ook haar familie in leven zien te houden.

de Volkskrant (★★★) 'Chastain is gelukkig goed genoeg om ook een middelmatige film te dragen'
Vertigo: 'Halfgeslaagde actiethriller'

Yellowstone (Eric Bendick)

Documentaire over de herintroductie van roofdieren in het Amerikaanse nationale park Yellowstone. Het leidde tot een spectaculair herstel van het ecosysteem.

NRC (★★) 'Mooie beelden, te weinig informatie'
Het Parool: 'Beer en wolf, maar niets over Trump'

Ella Bella Bingo ( Atle Solberg Blakseth, Frank Mosvold)

Ella en Henry zijn allerbeste vrienden. Maar als op een dag “coolkid” Johny in de stad arriveert, besluit Henry ook vrienden te worden met Johny. Ella wordt jaloers.

NRC (★★★★) 'Vrolijke ode aan vriendschap'