VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. een karakterstudie van een pedofiel, een magisch zonnemeisje en een geheime fluittaal.

Muidhond (Patrice Toye)

Twintiger Jonathan (Tijmen Govaerts) is beschuldigd van kindermisbruik, maar mag de gevangenis uit wegens gebrek aan bewijs. Thuis bij zijn moeder probeert hij zijn leven op de rit te krijgen, wat wordt bemoeilijkt door een tienjarig buurmeisje dat toenadering zoekt.

VPRO Cinema (★★★★) 'Onverschrokken, met veel tact en mededogen'
de Volkskrant (★★★★) 'Een benauwend huzarenstukje'
NRC (★★★★): 'Stille film met weinig woorden en onderhuidse spanning'
Het Parool: 'Sfeergevoelige, verontrustende film'

Weathering with You (Makoto Shinkai)

Wanneer een jongen besluit zijn familie achter zich te laten en weg te rennen naar Tokyo, wordt hij getroffen door eenzaamheid. Maar dan raakt hij bevriend met een weesmeisje dat een magische kracht lijkt te hebben: het laten stoppen van de regen, en het laten opklaren van de lucht.

VPRO Cinema (★★★) 'Prachtig geanimeerd, voorspelbaar plot'
de Volkskrant (★★★★) 'Wonderschoon en vol overtuiging'
NRC (★★★★) 'Fraai getekende, diep romantische film'
Het Parool: 'Een tijdloze en universele film over puberliefde'

Gretel & Hansel (Oz Perkins)

In een ver sprookjesland worden een jonge vrouw en haar kleine broertje verstoten door hun moeder. Op zoek naar eten ontdekken ze een magisch huisje waar een oude vrouw hen opvangt. Weet Gretel haar kleine broertje te beschermen tegen het grote gevaar dat dreigt?

Het Parool: 'Sterke opbouw maar afwikkeling laat te wensen over'
 

Onze Jongens in Miami (Johan Nijenhuis)

Jorrit (Jim Bakkum) opent samen met Bas (Martijn Fischer) een stripclub in Miami. Daar moeten ze flink aan de bak want de club blijkt een enorme bouwval en de mannen komen er al snel achter dat ze te maken hebben met stevige concurrentie.

NRC (★★) 'Pretentieloos amusement'
de Volkskrant (★★) 'Vermakelijk verlustigen aan sixpacks'
 

Achtergronden en interviews