VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van alle nieuwe bioscoopfilms. Met deze week o.a. een psychologische thriller uit België, een Duitse boekverfilming en een drama uit India.

Duelles (Olivier Masset-Depasse)

Wallonië, ergens in de jaren zestig. De innige vriendschap tussen Alice (Veerle Baetens) en Céline (Anne Coesens) - die samen met hun mannen en ongeveer even oude zonen in een enorme twee-onder-een-kapvilla leven - wordt na een plotselinge familietragedie danig op de proef gesteld.

VPRO Cinema (★★★★) 'Weelderige thriller in de stijl van Hitchcock'
de Volkskrant (★★★) 'Smeuïge thriller over vriendschap en moederschap'
NRC (★★★) 'Wordt gedragen door de twee actrices'

Nasir (Arun Karthick)

Zomaar een dag uit het leven van Nasir, een islamitische man met een voorliefde voor poëzie in Tamil Nadu, India. Hij staat op, poetst zijn tanden, brengt zijn vrouw naar de bus, gaat naar zijn werk in een textielwinkel. Op de achtergrond klinken echter nationale, religieuze spanningen door.

VPRO Cinema (★★) 'Weinig originele, wat rommelige, registrerende speelfilm'
de Volkskrant (★★★) 'Hypnotiserend en oogstrelend'
NRC (★★★★) 'Past bij de wereldwijde trend van slow cinema'

Lassie (Hanno Olderdissen)

Wanneer Florian en zijn ouders noodgedwongen moeten verhuizen, informeert de chagrijnige hospita hen dat honden niet zijn toegestaan. En al zeker niet die brutale Lassie. Duitse avonturenfilm naar het boek Lassie Come Home van Eric Knight.

NRC (★★★★) ''Nog steeds ontroerend'
Trouw (★★★) 'Kinderen zullen hiervan smullen'

The Last Full Measure (Todd Robinson)

William H. Pitsenbarger redde als arts in Vietnam meer dan zestig Amerikaanse soldaten. Tweeëndertig jaar later onderzoekt Scott Huffman, een medewerker van het Pentagon, waarom Pitsenbarger nog steeds niet postuum de Medal of Honor heeft gekregen.

de Volkskrant (★★★) 'Ode aan integriteit'
NRC (★★★) 'Rommelig verteld, beroert uiteindelijk toch'

Follow Me (Will Wernick)

In Follow Me wordt de populaire vlogger Cole door zijn vrienden verrast met een reis naar Rusland. In Moskou mogen ze één van de meest exclusieve escape rooms ter wereld spelen. Maar al snel draait het spel niet alleen om ontsnappen, maar ook om overleven.

de Volkskrant (★★) 'Boeit even, maar blijft gekunsteld en voorspelbaar'

My Hero Academia: Heroes Rising (Kenji Nagasaki)

In een wereld waar tachtig procent van de mensen speciale gaven heeft staat de Hero Academia, waar je wordt opgeleid tot beroepsheld. Klas 1-A moet tijdens hun praktijklessen op het eiland Nabu onverwacht een vredelievend dorp beschermen tegen echte schurken.

NRC (★★) ''Weinig touw aan vast te knopen'

aanbevolen/premières/binnenkort