VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van alle nieuwe bioscoopfilms. Met deze week o.a. een nieuwe verfilming van een literaire klassieker, een prijswinnende docu en een Nederlandse jeugdfilm.

Berlin Alexanderplatz (Burhan Qurbani)

Vluchteling Francis komt aan in Berlijn en zweert als een goed mens een nieuw leven op te bouwen. Door zijn status als illegale vluchteling blijkt dat echter praktisch onmogelijk. Moderne bewerking van Alfred Döblins gevierde roman uit 1929.

VPRO Cinema (★★★★) 'Bijzonder soepel verteld melodrama'
de Volkskrant (★★★) 'Oogt als een koortsdroom'
NRC (★★★★) 'Meeslepend en dynamisch'

Lamentations of Judas (Boris Gerrets)

Hybride docufictiefilm van de in maart overleden Nederlandse filmmaker Boris Gerrets (1948-2020). Over oud-strijders uit het woestijndorpje Pomfret, die door de Zuid-Afrikanen in Angola werden gerekruteerd om in de burgeroorlog tegen hun eigen volk te vechten.

VPRO Cinema (★★★) 'Zuiveringsritueel over schuld, boete en Gods wil'
NRC (★★★★) 'Laat je op een terughoudende manier nadenken over complexe vragen'

Engel (Dennis Bots)

Op een dag vindt Engel een prachtig zilveren klokje op straat, waarna alles wat ze wenst ook echt uitkomt. Engel wordt ineens enorm populair, maar of haar nieuwe leven haar ook echt gelukkig maakt?

VPRO Cinema (★★) 'Braaf sprookje dat nooit echt spannend wordt'
de Volkskrant (★★★) 'Geloofwaardige spel van de kinderacteurs'
NRC (★★★) 'Goedgemutst en wat naïef sprookje'

Blanco en blanco (Théo Court)

Rond 1900 belandt een fotograaf op het onherbergzame Vuurland, in het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Zijn missie is het vastleggen van de bruiloft van een steenrijke landeigenaar, maar de ceremonie wordt steeds uitgesteld.

VPRO Cinema (★★) 'Vooral traag, kil en afstandelijk'
de Volkskrant (★★★★) 'Verleidelijk mooi in beeld gebracht'
NRC (★★★★) 'Minimalistische western'

Re-release: Crash (David Cronenberg)

Na een bijna fatale crash tegen de auto van Dr. Helen Remington (Holly Hunter) raakt James Ballard (James Spader) geobsedeerd over het verleggen van de uiterste grenzen van seks, gevaar en de dood. Gerestaureerde versie van de klassieker uit 1996.

VPRO Cinema (★★★★) 'Heel wat dubbele bodems'
de Volkskrant: 'Intrigerende, benauwende, inhoudelijk en technisch gedurfde, artistieke film'

Alles is zoals het zou moeten zijn (Ruud Schuurman)

Meteen na de geboorte van hun eerste kind biecht Iris' vriend Pieter op dat hij dit kind nooit heeft gewild en binnenkort met zijn nieuwe liefde naar Afrika vertrekt. Iris' prille moederschap, haar baan in de televisiewereld en haar sociale leven komen ernstig in de verdrukking.

de Volkskrant (★) 'Onsympathieke personages en krakkemikkige dialogen'
NRC (★★) 'Moedermelkvlekken en grove grappen'

Gli anni più belli (Gabriele Muccino)

Vier vrienden groeien in de jaren 80 samen op. Naarmate de jaren verstrijken verliezen ze elkaar regelmatig uit het oog, om elkaar steeds weer terug te vinden. Hun vriendschap ontvouwt zich in de schaduw van de Italiaanse geschiedenis van de laatste vier decennia.

de Volkskrant (★★★) 'Onderhoudend, vaardig gemaakt escapisme'
NRC (★★★) 'Een echte mannenfilm'
Trouw (★★★) 'Te particulier om het groots en melancholisch te maken'

Te ver weg (Sarah Winkenstette)

De 12-jarige Ben moet verhuizen en merkt al gauw dat hij een buitenbeetje is op zijn nieuwe school. Totdat hij bij de plaatselijke voetbalclub welkom is en vriendschap sluit met de 12-jarige Tariq uit Syrië.

de Volkskrant (★★★) 'Geloofwaardige jonge acteurs'
NRC (★★★) 'Frisse jeugdfilm brengt complexe emoties over'

The Accompanist (Frederick Keeve)

In een studio in Los Angeles begeleidt Jason dansers op een piano. Een van hen is Brandon, voor wie hij langzaam maar zeker gevoelens begint te krijgen. Door de heilzame werking van de muziek komen ze dichter bij elkaar.

NRC (★★) 'Met veel liefde gemaakt, maar onbeholpen productie'
Het Parool: 'Clichéfilm met een ingewikkeld en onuitgewerkt verhaal'

Trolls World Tour (Walt Dohrn, David P. Smith)

Poppy en Branch doen een grote ontdekking. Hun wereld staat op het punt een stuk groter, maar vooral ook luider en muzikaler te worden.

The Guardian (★★★★) 'Opbeurend vervolg'

De Elfkins - Een klein bakfestijn (Ute von Münchow-Pohl)

Al tweehonderd jaar leven de Elfkins onder de grond, ver weg van de grotemensenwereld. Tot op een dag het opgewekte Elfkin-meisje Helvi behoefte heeft aan meer ruimte om zich heen. Duitse animatiefilm gebaseerd op de Keulse legende van de Heinzelmännchen.

Kino-Zeit: 'Te oppervlakkig en gekunsteld'