VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van alle nieuwe bioscoopfilms. Met deze week o.a. een nieuwe verfilming van een literaire klassieker, een prijswinnende docu en een Nederlandse jeugdfilm.

Berlin Alexanderplatz (Burhan Qurbani)

Vluchteling Francis komt aan in Berlijn en zweert als een goed mens een nieuw leven op te bouwen. Door zijn status als illegale vluchteling blijkt dat echter praktisch onmogelijk. Moderne bewerking van Alfred Döblins gevierde roman uit 1929.

VPRO Cinema (★★★★) 'Bijzonder soepel verteld melodrama'
de Volkskrant (★★★) 'Oogt als een koortsdroom'
NRC (★★★★) 'Meeslepend en dynamisch'

Alles is zoals het zou moeten zijn (Ruud Schuurman)

Meteen na de geboorte van hun eerste kind biecht Iris' vriend Pieter op dat hij dit kind nooit heeft gewild en binnenkort met zijn nieuwe liefde naar Afrika vertrekt. Iris' prille moederschap, haar baan in de televisiewereld en haar sociale leven komen ernstig in de verdrukking.

de Volkskrant (★) 'Onsympathieke personages en krakkemikkige dialogen'
NRC (★★) 'Moedermelkvlekken en grove grappen'

Trolls World Tour (Walt Dohrn, David P. Smith)

Poppy en Branch doen een grote ontdekking. Hun wereld staat op het punt een stuk groter, maar vooral ook luider en muzikaler te worden.

The Guardian (★★★★) 'Opbeurend vervolg'

De Elfkins - Een klein bakfestijn (Ute von Münchow-Pohl)

Al tweehonderd jaar leven de Elfkins onder de grond, ver weg van de grotemensenwereld. Tot op een dag het opgewekte Elfkin-meisje Helvi behoefte heeft aan meer ruimte om zich heen. Duitse animatiefilm gebaseerd op de Keulse legende van de Heinzelmännchen.

Kino-Zeit: 'Te oppervlakkig en gekunsteld'

Achtergronden/interviews