VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. een gastronomische 'noodle western', een Pools speelfilmdebuut en een liefdesdrama in het Parijs van de jaren negentig.

Tampopo (Juzo Itami)

Re-release van een cultklassieker uit Japan. Goro lijkt op een Clint Eastwood-achtig samoerai-personage uit een Kurosawa-film. Zijn doel is echter niet een dorpje te zuiveren van bandieten, maar de perfecte ramen (Japanse noedelsoep) te vinden. In de nerveuze Tampopo ziet hij veel potentieel als noedelmaakster en samen met haar zoekt hij de ideale uitspanning en de ideale combinatie van kookmethodes voor het perfecte noedelgerecht.

VPRO Cinema (★★★★★) 'De enige echte 'noodle western'
de Volkskrant (★★★★) 'Lijkt geen moment door de tijd aangetast'
Empire (★★★★) 'Charmant en ontroerend'
Roger Ebert (★★★★) 'Compleet originele film die lijkt te bestaan in zijn eigen categorie'

Plaire, aimer et courir vite (Christophe Honoré)

Parijs, begin jaren negentig. Na een toevallige ontmoeting in een bioscoop wordt de jonge Arthur verliefd op de al wat oudere schrijver Jacques. Maar die heeft aids en weinig behoefte aan een nieuwe relatie.

VPRO Cinema (★★★★) 'Honoré slaat eindelijk de spijker op z’n kop'
de Volkskrant (★★★★) 'Mooi en gelaagd dubbelportret'
NRC (★★★★) 'Zit vol liefde en humor'
De Morgen (★★★) 'Gracieuze romantiek en een tikkeltje Franse aanstellerij'

Crazy Rich Asians (Jon M. Chu)

De in New York geboren Rachel vergezelt aar vriend Nick Young naar de bruiloft van zijn beste vriend in Singapore. Eenmaal daar blijkt Nick de afstammeling te zijn van één van de rijkste families van het land. En ook oog een eens een velbegeerde vrijgezel.

de Volkskrant (★★) 'Helaas is de uitvoering ondermaats'
NRC (★) 'Kijken naar mensen die in een gouden bubbel leven is geen pretje'
The Guardian (★★★★) 'Glitterende en hoognodige rom-com'
Slant Magazine 'Spitsvondig in het aftasten van interculturele problemen'

De Film van Dylan Haegens (Dylan Haegens)

Speelfilm van bekende Youtube-ster Dylan Haegens. Dylan moet het opnemen tegen zijn rivaal IJsbrand die zijn ideeëen voor youtube-filmpjes steelt door ze na te maken maar dan beter. Als IJsbrand steeds sneller is met het kopiëren van de filmpjes, gaat Dylan op onderzoek uit met zijn vrienden.

de Volkskrant (★★★) 'Volkomen pretentieloos maar vrolijk feestje'
NRC (★★) 'Aaneen gekletste reeks baldadige sketches in de lijn van zijn populaire filmpjes'

Louis en de Aliens (Christoph Lauenstein)

Louis is het twaalfjarige zoontje van een geobsedeerde ufoloog. Zijn vader staart nachtenlang door zijn telescoop en is ervan overtuigt dat buitenaardse wezens bestaan. Wanneer het ruimteschip van de drie vreemde aliens Mog, Nag en Wabo niet ver van hun huis neerstort, is Louis dolblij. Samen met zijn nieuwe vrienden beleeft Louis een wild avontuur om uit handen van schoolhoofd Miss Diekendaker te blijven.

Voor deze film zijn momenteel nog geen recensies.