VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. Ryan Gosling als eerste man op de maan, een Zuid-Koreaanse thriller en een verhaal over de liefde tussen een Nederlandse vrouw en een Tunesische man.

Burning (Lee Chang-dong)

De jongvolwassen uitzendkracht Jong-su stuit in Seoul op Hae-mi, een assertief promotiemeisje uit het boerendorp van zijn jeugd, en wordt verliefd. Maar als Hae-mi terugkeert van een buitenlandtrip, heeft ze opeens de enigmatische, Porsche-rijdende Ben aan haar zijde.

VPRO Cinema (★★★★) 'Poëtische horror bij daglicht, zonder schrikeffecten'
de Volkskrant (★★★★★) 'Virtuoos en spannend'
NRC (★★★★★) 'Een briljant geacteerd mysterie'
The Guardian (★★★★) 'Chang-dong creëert een aangrijpende nachtmerrie'

Los Bando (Christian Lo)

Twee bevriende pubers, een negenjarige celliste en een zeventienjarige rally-coureur zonder rijbewijs, reizen in een oude camper van Zuid- naar Noord-Noorwegen voor het jaarlijkse nationaal kampioenschap voor jonge rockers. Achtervolgd door bezorgde ouders en politie, heeft Los Bando Immortale - want zo heet hun band - onderweg nog wel wat probleempjes op te lossen.

VPRO Cinema (★★★) 'Ongecompliceerde, opgewekte jeugd-roadmovie'
de Volkskrant (★★★) 'Vrolijke roadmovie voor kinderen'
NRC (★★★) 'Slaat verrassende zijpaden in'

Zwaar verliefd! (Jamal Aattache)

In deze Nederlandse romcom zien we de jonge, succesvolle dierenarts Isa die een tikkeltje onzeker is over haar lijf en de liefde. Ze wil lekkerder in haar vel zitten en besluit de Bossche bollen te laten staan en zichzelf naar de sportschool te slepen met haar zusje. Ruben lijkt de perfecte man, maar zal hij haar zien zitten?

NRC (★★★) 'Valt niet in de valkuilen van rolbevestigende grappen over overgewicht'

Gordon en Paddy en de zaak van de gestolen nootjes (Linda Hambäck)

Op een avond krijgt inspecteur Gordon bezoek van een eekhoorn. Er is iets verschrikkelijks gebeurd. Iemand heeft zijn volledige voorraad noten gestolen. Hoe moet hij nu de winter doorkomen? Inspecteur Gordon vermoedt dat de vos bij de diefstal betrokken is en gaat samen met zijn assistent Paddy op onderzoek uit in deze Zweedse animatiefilm.

Volkskrant (★★★★) 'Een fraaie animatiefilm met liefdevolle details'

Zie mij doen (Klara van Es)

Drie jaar lang volgde regisseur Klara van Es de bewoners van de 'Monnikenheide', waar mensen met verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. In deze zwart-witdocumentaire brengt van Es hun leven in het verzorgingstehuis in beeld.

Volkskrant (★★★) 'Ontroerend, maar lang van stof'

Goosebumps 2: Haunted Halloween (Ari Sandel)

De film is gebaseerd op de populaire boekenreeks die in Nederland vertaald is als Kippenvel. Twee jonge vrienden vinden een magisch boek dat een buiksprekende pop tot leven weet te brengen.

Variety: 'Het verhaal is een bij elkaar geveegd geheel'