VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week o.a. Ryan Gosling als eerste man op de maan, een Zuid-Koreaanse thriller en een verhaal over de liefde tussen een Nederlandse vrouw en een Tunesische man.

First Man (Damien Chazelle)

Verfilming van de NASA-missie die als doel had mannen naar de maan te sturen. Centraal staan astronaut Neil Armstrong en de periode van 1961 tot en met 1969, waarin vele testvluchten werden gemaakt.

VPRO Cinema (★★★★) 'Een rauw en realistisch beeld van reizen in de ruimte'
NRC (★★★★) 'First Man is een monument voor de Amerikaanse workaholic'
The Guardian (★★★★) 'Een sterk en pittig verhaal'

Burning (Lee Chang-dong)

De jongvolwassen uitzendkracht Jong-su stuit in Seoul op Hae-mi, een assertief promotiemeisje uit het boerendorp van zijn jeugd, en wordt verliefd. Maar als Hae-mi terugkeert van een buitenlandtrip, heeft ze opeens de enigmatische, Porsche-rijdende Ben aan haar zijde.

VPRO Cinema (★★★★) 'Poëtische horror bij daglicht, zonder schrikeffecten'
de Volkskrant (★★★★★) 'Virtuoos en spannend'
NRC (★★★★★) 'Een briljant geacteerd mysterie'
The Guardian (★★★★) 'Chang-dong creëert een aangrijpende nachtmerrie'

Rafaël (Ben Sombogaart)

Het liefdesverhaal van de Brabantse Kimmy en de Tunesische Nazir. Kort voor de Jasmijnrevolutie uitbreekt hoort Kimmy in Tunesië dat ze zwanger is van Nazir. Maar terwijl zij Nederland weer in mag, krijgt Nazir geen visum.

VPRO Cinema (★★★) 'Echt aangrijpend wil de film niet worden'
de Volkskrant (★★★★) 'Jonge geliefden verstrikt in regelgeving'
NRC (★★★) 'Sombogaart houdt de film intiem en klein'

Los Bando (Christian Lo)

Twee bevriende pubers, een negenjarige celliste en een zeventienjarige rally-coureur zonder rijbewijs, reizen in een oude camper van Zuid- naar Noord-Noorwegen voor het jaarlijkse nationaal kampioenschap voor jonge rockers. Achtervolgd door bezorgde ouders en politie, heeft Los Bando Immortale - want zo heet hun band - onderweg nog wel wat probleempjes op te lossen.

VPRO Cinema (★★★) 'Ongecompliceerde, opgewekte jeugd-roadmovie'
de Volkskrant (★★★) 'Vrolijke roadmovie voor kinderen'
NRC (★★★) 'Slaat verrassende zijpaden in'

Bad Times at the El Royale (Drew Goddard)

Zeven vreemden ontmoeten elkaar in Lake Tahoe's El Royale: een verlaten hotel met een donker verleden. Tijdens de nacht waarin alles fout dreigt te gaan, probeert iedereen zijn eigen hachje te redden.

VPRO Cinema (★★) 'Een intrigerende mislukking'
de Volkskrant (★★★) 'Helft van de speelduur erg vermakelijk'
NRC (★) 'Gaapsessies bij 'El Royale'
The Washington Post (★★★) 'Erg vermakelijk, maar de film heeft niet veel ziel'

Leaning into the Wind (Thomas Riedelsheime)

Documentaire over de Schotse landschapskunstenaar Andy Goldsworthy (1956), die werkt met elementen uit de natuur. Soms bewerkt hij enorme stenen en bomen, maar meestal zoekt hij de vergankelijkheid door kunst te maken met bijvoorbeeld regendruppels, bloemblaadjes en rietstengels.

NRC Handelsblad (★★★★) 'Zijn manier van kijken is even vanzelfsprekend als betoverend'
The Guardian (★★★★) 'Een betoverende film over kunst en tijd'

Zwaar verliefd! (Jamal Aattache)

In deze Nederlandse romcom zien we de jonge, succesvolle dierenarts Isa die een tikkeltje onzeker is over haar lijf en de liefde. Ze wil lekkerder in haar vel zitten en besluit de Bossche bollen te laten staan en zichzelf naar de sportschool te slepen met haar zusje. Ruben lijkt de perfecte man, maar zal hij haar zien zitten?

NRC (★★★) 'Valt niet in de valkuilen van rolbevestigende grappen over overgewicht'

Gordon en Paddy en de zaak van de gestolen nootjes (Linda Hambäck)

Op een avond krijgt inspecteur Gordon bezoek van een eekhoorn. Er is iets verschrikkelijks gebeurd. Iemand heeft zijn volledige voorraad noten gestolen. Hoe moet hij nu de winter doorkomen? Inspecteur Gordon vermoedt dat de vos bij de diefstal betrokken is en gaat samen met zijn assistent Paddy op onderzoek uit in deze Zweedse animatiefilm.

Volkskrant (★★★★) 'Een fraaie animatiefilm met liefdevolle details'

Night School (Malcolm D. Lee)

Om hun eindexamen van de middelbare school alsnog te kunnen halen volgt een groep volwassen 'probleemleerlingen' in de avonduren bijles. In de groep zitten wat explosieve karakters, die worden gespeeld door onder andere Kevin Hart en Rob Riggle, waardoor de bijlessen niet helemaal volgens plan verlopen.

NRC (★★) 'Smakelijk gespeeld, maar te veel puberale grappen'
The Guardian (★★) 'Kevin Harts natuurlijke talent voor komedie is nergens te bekennen'

Zie mij doen (Klara van Es)

Drie jaar lang volgde regisseur Klara van Es de bewoners van de 'Monnikenheide', waar mensen met verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. In deze zwart-witdocumentaire brengt van Es hun leven in het verzorgingstehuis in beeld.

Volkskrant (★★★) 'Ontroerend, maar lang van stof'

Sobibor (Konstantin Khabenskiy)

Oorlogsdrama over de grote ontsnapping uit concentratiekamp Sobibór op 14 oktober 1943: honderden gevangenen komen in opstand tegen de nazi’s en vechten zich een weg naar buiten.

de Volkskrant (★) 'Onsmakelijk en abominabel geacteerd'
NRC (★★★) 'Roept vele vragen op'
de Filmkrant 'Probeert het verhaal in cliches te vangen'

Goosebumps 2: Haunted Halloween (Ari Sandel)

De film is gebaseerd op de populaire boekenreeks die in Nederland vertaald is als Kippenvel. Twee jonge vrienden vinden een magisch boek dat een buiksprekende pop tot leven weet te brengen.

Variety: 'Het verhaal is een bij elkaar geveegd geheel'