VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week: de politieke documentaire Weiner, het Duitse drama 24 Wochen en thriller De held.

Weiner (Josh Kriegman, Elyse Steinberg)

Portret van politicus Anthony Weiner, die in 2011 zijn baan kwijtraakte nadat hij een foto van zichzelf in onderbroek en in zichtbaar opgewonden staat stuurde naar een vrouw die niet zijn eigen vrouw is. Twee jaar later gaat Weiner opnieuw de politiek in en doet hij een poging om burgemeester van New York te worden.

VPRO Cinema (★★★★): 'Onthutsende documentaire'
de Volkskrant (★★★★): 'Pijnlijk en wrang-komisch'
The Guardian (★★★★): 'De droom van iedere documentairemaker'

Le fils de Jean (Philippe Lioret)

De volwassen Parijzenaar Mathieu krijgt bericht dat zijn Canadese vader Jean, die hij nooit heeft ontmoet, is overleden. Hij reist af naar Québec waar hij een ongenode gast blijkt. De beste vriend van Jean neemt de immer innemend glimlachende Mathieu echter onder z’n hoede.

VPRO Cinema (★★★): 'Keurig uitgespeeld familiedrama'
de Volkskrant (★★★): 'Iets te keurig drama'
De Filmkrant (★★★½): 'Complexiteit van een thriller'

Storks (Nicholas Stoller, Doug Sweetland)

Waar komen baby’s vandaan? Vroeger uit een fabriek boven op een bergtop, beheerd door ooievaars, die ze vervolgens de hele wereld over bezorgden. De vogels hebben echter een lucratievere business gevonden: het rondbrengen van internetbestellingen.

VPRO Cinema (★★★): 'Doelgroep zal zich niet vervelen'
de Volkskrant (★★): 'Mager en makkelijk'
NRC (★★): 'Halfslachtige middelmaat'

La tierra y la sombra (César Augusto Acevedo)

Een Colombiaanse familie werkt onder barre omstandigheden in een suikerrietveld. Pater familias Alfonso is dit lot ooit ontvlucht, maar keert terug naar huis wanneer hij verneemt dat zijn zoon doodziek is.

VPRO Cinema (★★★): 'Prachtig gestileerd'
de Volkskrant (★★★★): 'Betoverende eenvoud'
Het Parool (★★★★): 'Bedachtzaam vertelde film'

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (Tim Burton)

Jake ontdekt dankzij aanwijzingen van zijn opa een geheim toevluchtsoord: mevrouw Peregrine’s weeshuis voor bijzondere kinderen. Maar als Jake kennismaakt met de bewoners en hun bijzondere gaven, realiseert hij zich dat veiligheid slechts een illusie is.

VPRO Cinema (★★): 'Invuloefening met excentrieke typetjes'
de Volkskrant (★★★): 'Mist eigenheid'
NRC (★★★★): 'Burton hervindt zijn vorm'

Don’t Breathe (Fede Alvarez)

Drie vrienden denken dat ze de perfecte inbraak hebben bedacht. Midden in de nacht sluipen ze het huis van een rijke blinde man binnen. Ze denken dat de klus zo geklaard zal zijn, maar ze hebben het mis.

de Volkskrant (★★★★): 'Steengoed'
Schokkend Nieuws (★★★★): 'Beklemmende expertise'
The Guardian (★★★★): 'Zorgvuldig opgebouwde spanning'