VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies over de nieuwste bioscoopfilms. Met deze week maar liefst twee films die van onze recensenten de maximale beoordeling ontvingen: The Wailing en Fuocoammare.

The Wailing (Na Hong-jin)

In een afgelegen dorpje in Zuid-Korea steekt een verwarde man zijn gezin dood, en even later een verwarde vrouw het hare. Inspecteur Jong-Goo moet op zoek naar het waarom, en komt al snel uit bij een diep in de bossen wonende zonderling die de buurt alleen als De Japanner kent. 

VPRO Cinema (★★★★★): 'Superieure griezelthriller'
de Volkskrant (★★★★★): 'Goedgedoseerde absurde humor'
NRC (★★★): 'Koreeanse demonen' €
Het Parool (★★★): 'Valt aanvankelijk veel te lachen' €

Fuocoammare (Gianfranco Rosi)

Italiaan Rosi (Sacro GRA) verbleef een jaar op het eiland Lampedusa om een documentaire te maken over de vluchtelingen die daar massaal aanspoelen. Het eindresultaat is een poëtisch portret van de verstilde vissersgemeenschap op het eiland, doorsneden met voor zichzelf sprekende beelden van de vluchtelingen.

VPRO Cinema (★★★★★): 'Wonderlijke, urgente, hartverscheurende film'
de Volkskrant (★★★★): 'Even hartverscheurend als betoverend'
De Filmkrant (★★★★): 'Activistische film'
The Guardian (★★★★★): 'Meesterlijk en ontroerend'

La danseuse (Stéphanie Di Giusto

Biopic over de Amerikaanse belle-epoquedanseres Loïe Fuller, die het publiek van de Parijse Folies Bergère betoverde met haar ingenieuze dans- en lichtspektakels. Centraal staat de erotisch geladen tweestrijd tussen Fuller en de veel jongere en sierlijkere danseres Isadora Duncan.

VPRO Cinema (★★★★): 'Vol visuele vondsten'
de Volkskrant (★★★): 'Weinig historisch accuraat'
NRC (★★★): 'Tragische danspionier' €

Peter en de draak (David Lowery)

De tienjarige Peter vindt na zes jaar overleven in het bos een liefhebbende familie nadat een leeftijdsgenootje hem heeft ontdekt. Heel wat lastiger verloopt de acceptatie van zijn (soms onzichtbare) aaibare drakenvriend. Remake van de uit 1977 stammende gelijknamige Disney-komedie.

VPRO Cinema (★★★): 'Innemende familiefilm'
de Volkskrant (★★★): 'Prettig ouderwets'
NRC (★★★★): 'Ontroerende remake' €

Oasis: Supersonic (Mat Whitecross)

Documentaire over de opkomst en glorietijd van de Britse band Oasis. De broers Liam en Noel Gallagher komen zelf aan het woord over hun kindertijd, het begin van hun muziekcarrière en hun uiteindelijke status als internationale rocksterren.

de Volkskrant (★★★★): 'Zootje ongeregeld'
NRC (★★★★): 'Vloekend en vechtend naar de top' €
The Guardian (★★★): 'Geen aandacht voor break-up'

Meneer Pluizenbol (Barry Sonnenfeld)

Tom Brand is een succesvol miljardair en bijna de eigenaar van de hoogste wolkenkrabber van het noordelijk halfrond. Na een vreselijk ongeluk belandt hij in het lichaam van een kat genaamd Meneer Pluizenbol, waarna hij zijn familie op een hele andere manier leert kennen.

de Volkskrant (★★): 'Kluchtige Amerikaanse kinderfilm'
Het Parool (★): 'Ondermaats formulewerk' €