Recensie van The Farewell Party, een tamelijk luchtige film over euthanasie die in eigen land Israël een grote hit werd.

Zware, galmende stem aan de telefoon: ‘Zelda?’
Oud vrouwtje: ‘Bent u dat God?’
Stem: ‘Ja.’

En dan vertelt God dat Zelda, ondanks dat ze pijn heeft en langzaam sterft aan kanker, moet blijven leven. Er is nog even geen plaats in de hemel.

Natuurlijk is het niet God aan de telefoon, maar Yehezkel, een andere bewoner van het bejaardentehuis waar Zelda verblijft. Hij heeft medelijden met de oude vrouw die zo graag dood wil, maar niet dood gaat, en niet dood mag. ‘Ze laten haar leven alsof sterven een misdaad is,’ verzucht Yehezkel.
 
Omdat hulp bij euthanasie in Israël strafbaar is wil Yehezkel niet actief meehelpen aan haar dood. Als later een goede vriend zegt ook dood te willen, wordt het Yehezkel te veel. Samen met zijn vrouw en een paar vrienden vindt hij dat ze hem moeten helpen en de handige Yehezkel maakt – met hulp van een dierenarts (!) – een zelfmoordmachine.
 
Als het apparaat zijn werk goed blijkt te doen, worden Yehezkel en zijn vrienden door meerdere oudjes uit het bejaardentehuis benaderd met de vraag of de ‘farewell party’ ook hun uit hun lijden kan komen verlossen.

De Israëlische zwarte komedie The Farewell Party is ondanks het zware onderwerp luchtig en vaak ook erg grappig. Een handvol scènes is zo grappig (met name die met een strenge agent die Yehezkel en zijn vrienden regelmatig aanhoudt), dat het wel sketches in een revue lijken. 
 
Dat is gelijk het enige minpunt van de film . Er worden zo veel verschillende onderwerpen bij elkaar geveegd (euthanasie, alzheimer, homoseksualiteit, ethisch handelen), dat het wat veel wordt voor één film. The Farewell Party wordt zo een verzameling losse scènes, die niet allemaal even goed bij elkaar passen. 
 
Het is maar een klein minpunt, want de komische timing van de oude acteurs is perfect, en de dialogen (geschreven door regisseurs Granit & Maymon zelf) zijn scherp en vaak heel direct. Niet voor niets werd de film in eigen land overladen met filmprijzen en kreeg The Farewell Party ook in Venetië, waar de film vorig jaar in première ging, twee belangrijke prijzen, waaronder de publieksprijs.