Als studente in Straatsburg leerde de Nederlandse Sandra Roelofs — 'een gewoon meisje uit een klein provinciestadje in Zeeuws-Vlaanderen' — de latere Georgische president Mikheil Saakashvili kennen. Inmiddels zijn ze meer dan twintig jaar getrouwd, en maakten ze samen Mikheils glorieuze politieke opkomst en neergang mee.

Filmmaakster Ineke Smits, die zelf ook trouwde met een Georgiër en in 2010 een speelfilm maakte over de Georgische opstand op Texel (De vliegenierster van Kazbek), volgde Roelofs gedurende haar laatste jaar als presidentsvrouw. Na twee termijnen van vijf jaar kon haar man niet meer worden herkozen. Maar geliefd was hij al lang niet meer, na meerdere corruptieschandalen binnen zijn partij.

Aanvankelijk wekt ook Roelofs het wantrouwen van de kijker. Stand by Your President opent met een nogal pathetisch beeld, waarin Roelofs in het huis van haar ouders in Terneuzen de beschrijving van haar Facebook-profiel aanpast: van huidig naar voormalig 'First Lady of Georgia'. En al vroeg biecht ze op dat ze dolgraag de heldin van Georgië wilde worden.

Maar gedurende de film ontpopt Roelofs zich tot een sterke, onafhankelijke vrouw die niet bang is de fouten van haar man te benoemen. Eerlijk vertelt ze ook hoe moeilijk ze het vond om als politieke pion te worden ingezet. En oprecht en moedig is het moment waarop ze, tijdens een grootschalige en publieke bijeenkomst, op emotionele wijze het recentste schandaal van de regering van haar man benoemt.

Jammer voor de kijker is alleen dat Roelofs niet het type is dat snel het achterste van haar tong laat zien. En juist op de momenten dat het echt pijnlijk of confronterend dreigt te worden, bijvoorbeeld als het over de moeizame gezinsverhoudingen gaat, lijkt Smits nooit echt door te vragen.

Het helpt ook niet dat Saakashvili zelf veelal op de achtergrond blijft. Interessanter was het geweest om hem samen met zijn vrouw geïnterviewd te zien worden, maar hij is slechts sporadisch in beeld te zien. En als hij al de tijd voor Smits en haar crew neemt, dan is het vooral in zijn rol als de optimistische politicus die trots toont wat hij in de afgelopen tien jaar allemaal bereikt heeft.

Zodoende blijft Stand by Your President als persoonlijk portret te veel aan de oppervlakte steken. Maar als uniek inkijkje in het leven van een presidentsvrouw is de film gelukkig een stuk interessanter.