Leslye Headland maakte in 2012 haar regiedebuut met Bachelorette, een niet al te succesvolle variant op The Hangover. Met Sleeping with Other People probeert ze, in het verlengde van films als No Strings Attached en Friends with Benefits, de romcom te updaten voor een nieuwe generatie. Met gemengd succes.

Net als in Bachelorette kiest Headland voor hoofdpersonen die in essentie vrij onsympathiek zijn. Jake (Jason Sudeikis) en Lainey (Alison Brie) hebben tijdens hun studie een onenightstand met elkaar waarbij ze beiden hun maagdelijkheid verliezen. Twaalf jaar later is Jake een liegende womanizer met bindingsangst, terwijl Lainey haar vaste relatie saboteert door vreemd te gaan. Als ze elkaar bij een supportgroep voor seksverslaafden weer tegen het lijf lopen, besluiten ze een platonische vriendschap te sluiten. Dat kan uiteraard maar tot één ding leiden.

Dat de hoofdrolspelers niet de romantische rolmodellen zijn die we kennen uit het gros van alle zwijmelfilms is een stap vooruit. Maar dat wil niet zeggen dat Headlands film, die ze zelf schreef, verder vrij is van clichés. Ze weet die alleen knap te verbloemen. Alison Brie heeft dankzij de serie Community een hoge gunfactor bij de meeste mensen die haar kennen, en de koppeling met de altijd charmant ogende Sudeikis is slim. Dankzij de onderlinge chemie ga je als kijker toch meeleven met deze moreel gebrekkige personages. De film wordt prettig voortgestuwd door hun snedige gekibbel en een behoorlijk aantal geslaagde grappen, die aardig de aandacht afleiden van het dunne verhaaltje en alle romcom-conventies.

In de kracht van de dialogen ligt echter ook de zwakte van de film. De gesprekken tussen Jake en Lainey zijn namelijk zo scherp, snel en slim, dat ze na verloop van tijd iets geforceerds krijgen. Bovendien wil Headland wel erg graag gewaagd uit de hoek komen, wat resulteert in een paar pijnlijk niet leuke momenten. Zo lijkt ze de beroemde orgasmescène uit When Harry Met Sally te willen updaten in een tergende scène waarin Jake Lainey met behulp van een lege fles leert vingeren. Niet grappig, niet sexy. Headland heeft overduidelijk dé nieuwe, frisse hitkomedie over seks en relaties willen maken, maar die film is Sleeping with Other People – waarschijnlijk juist daarom – niet geworden.