Een jaar later dan oorspronkelijk gepland komt Seventh Son na tig rondjes bijwerken alsnog uit in de bioscopen, iets wat vooral Julianne Moore zal betreuren, die juist een Oscar won voor haar rol in Still Alice. Werkelijk alles aan dit fantasy-spektakel lijkt namelijk een slechte kopie van al bestaande films en series en wordt bovendien volkomen inspiratieloos opgediend.

Moore is niet de enige grote naam die met enig schaamrood zal terugkijken op Seventh Son. Als het aankomt op het kiezen van projecten in de fantastische sferen is Jeff Bridges de laatste jaren al tamelijk ongelukkig bezig, maar na de flops R.I.P.D. en The Giver slaat hij de plank nu wel erg mis . Zijn personage Master Gregory, een oude tovenaar, is een potsierlijke kruising tussen een dronken Yoda en The Dude die zijn gebit kwijt is. Met een vaag accent en monsterlijk gemompel sleept hij zich door elke scène heen.

Master Gregory moet samen met zijn leerling Tom (Ben Barnes), die als zevende zoon van een zevende zoon zijn voorspelde opvolger is, de wereld redden van heks Malkin (Moore). Dat gaat gepaard met alle clichés die je bedenken kan. Leraar en leerling hebben een ingewikkelde relatie, maar vormen uiteindelijk natuurlijk een perfect team om alle ellende – een bloedmaan, magische amuletten, betoveringen, draken – het hoofd te bieden. En dan is er uiteraard nog de onmogelijke liefde tussen held Tom en de uit het slechterikenkamp afkomstige half-heks Alice (Alicia Vikander).

Regisseur Sergei Bodrov, die met Mongol en het voor een Oscar genomineerde Prisoner of the Mountains liet zien dat hij wel degelijk regisseren kan, brengt alles met een onwaarschijnlijke saaiheid, en verkwist het acteertalent dat zo gek was om mee te willen doen. Zijn film is een aaneenschakeling van halfbakken, statisch gefilmde actiescènes , bij vlagen lachwekkend slechte special effects en houterige dialogen. Dat laatste is samen met het ontbreken van elke chemie tussen Barnes en Vikander de reden dat hun romance nooit uit de verf komt.

Zo aan het begin van het jaar, na de releases van de grote kanshebbers voor de Oscars, lozen studio’s meestal een aantal van hun mislukkingen in de bioscopen. Seventh Son is er zo een. Zelfs voor de grootste liefhebber van fantasy of fans van de aanwezige acteurs, zal dit een zware beproeving zijn.