De sneeuwsnippers dwarrelen haast van het scherm als de vijftienjarige Sasha blootsvoets vanaf haar balkon naar het noorden tuurt. Daar is haar grootvader Oloukin, een bekende kapitein en ontdekkingsreiziger, naartoe vertrokken, op zoek naar een nieuwe doorgangsroute. En daar zal zij hem gaan zoeken, door mist, tegenwind, storm en woeste baren.

Het is 1892 en Sasha's familie maakt deel uit van de Sint-Petersburgse aristocratie. De arrogante prins Tomsky, adviseur van de tsaar, grijpt de vermissing van grootvader Oloukin aan om Sasha's familie maximale reputatieschade te berokkenen. Dat peperdure schip, de Davai: onzinkbaar? Waarom is het na twee jaar zoeken dan nog niet gevonden? Sasha ziet maar één manier om haar grootvader en de familie-eer te redden en dat is er zelf op uit te trekken .

De animatiefilm Reis naar het noorden maakt met z'n waanzinnige kleurenpalet de zee, het ijs, de tijd en het gemoed van de personages buitengewoon voelbaar. De op negentiende-eeuwse pigmenten gebaseerde gele, bruine en rode okers, de sepiatinten, het ijzerrood en Bremergroen maken dit uitzonderlijk sfeervolle lange animatiedebuut van de Franse Rémi Chayé tot een overweldigend feest van licht en kleur.

De doortastende Sasha is een heldin van vlees en bloed die op haar reis met tegenslagen kampt, maar ook leert doorzetten en trouw te blijven aan haar intuïtie. Ze vindt dwarsliggers en medestanders op haar weg, en leert dat die twee zomaar van positie kunnen veranderen.

De film, die in het Nederlands nagesynchroniseerd wordt uitgebracht, is behalve een verrassende avonturenflm ook nog een innemend coming of age-verhaal, dat met zijn uitgebalanceerde personages en fraai vormgegeven belevenissen indruk zal maken op jong en oud.

De licht romantische toon wordt ondersteund door een subtiele, door een cello aangevoerde soundtrack , afgewisseld met enkele eigentijdsere songs. Op de achtergrond giert de wind of tokkelt de motor van een schip. Dramatische momenten spreken tot de verbeelding zonder te worden uitgemolken. Accenten worden gelegd met enkele fraaie magisch- realistische scènes en grappige clips van de dappere Sasha die met haar handen leert werken in een herberg in de haven.

Een perfecte familiefilm voor de kerstvakantie.