Een wedstrijd met twee gezichten, kopte een Australische krant destijds spottend. De eerste helft 16-0; de tweede helft 15-0. De 31-0-nederlaag van Amerikaans-Samoa tegen Australië in de voorronde van het WK voetbal van 2002 staat nog steeds in de boeken als de grootste nederlaag in de geschiedenis van het voetbal.

De documentaire Next Goal Wins begint met archiefbeelden van die smadelijke wedstrijd. Gevolgd door de lacherige reacties die dat opleverde in de rest van de wereld. Het team van Amerikaans-Samoa, een piepklein eilandje midden in de Stille Oceaan en een overzees gebiedsdeel van de VS, wordt een 'fastfood team' genoemd.

Na de 31-0 gaat het niet veel beter. Alle officiële wedstrijden die ze spelen gaan verloren en Amerikaans-Samoa staat jarenlang stijf onderaan op FIFA's wereldranglijst. Ze scoren niet eens een doelpunt. En dan kan de American Soccer Association het niet langer aanzien. In 2011 plaatsen ze een advertentie voor een professionele trainer/coach, die de amateurs van Amerikaans-Samoa moet gaan helpen.

Ze krijgen welgeteld één reactie : van Nederlander Thomas Rongen. De in 1956 geboren Rongen speelde nog met voetballegendes George Best en Johan Cruijff, en werkte jaren als trainer/coach in  de VS.De fanatieke, begeesterde Rongen is niet alleen fantastisch voor het team van Amerikaans-Samoa, de geboren Amsterdammer is ook ideaal voor de documentaire. Hij is gevat, open en direct. En erg goed met de spelers. Onder zijn leiding start Jaiyah, als eerste transgender ooit, in de basis van een WK-kwalificatiewedstrijd. Want: 'Jaiyah is geen man of vrouw, maar een voetballer.'

De Britse documentairemakers Mike Brett en Steve Jamison lieten zich voor Next Goal Wins, hun eerste grote film, inspireren door beroemde sportdocumentaires als Senna en Hoop Dreams, waarin de persoonlijke verhalen van de sporters belangrijker zijn dan hun sport ( respectievelijk autoracen en basketbal). En ook wat dat betreft bleek Rongen een geschenk, want werken op het – zwaar christelijke – eiland zal hem helpen bij het verwerken van een groot, persoonlijk drama.

Alle uitslagen van het team van Amerikaans-Samoa onder Rongens leiding zijn online makkelijk te vinden. Toch is het beter vooraf zo min mogelijk te weten, want de timing van de makers van deze feelgood-film is zo goed dat Next Goal Wins niet alleen lief, ontwapenend en inspirerend is, maar ook heel spannend.