James Dean: 'I wanna help you.' Dennis Stock: 'No man, I wanna help you.'

Deze korte dialoog vat prima de spanning in het historische drama Life samen. De film gaat over de ontmoeting in 1955 tussen Life-fotograaf Dennis Stock en de dan nog zo goed als onbekende acteur James Dean. Een ontmoeting die zou resulteren in de later wereldberoemde foto van Dean op Times Square, waarop hij diep weggestoken in zijn jas in de regen een sigaretje rookt.

Maar hielp Dean nu de carrière van de jonge, ambitieuze Stock, of was diens iconische foto van Dean op Times Square juist bepalend voor het imago en de roem van de acteur?
 
De film werpt de vraag op, maar beantwoordt hem niet. Kan dat ook onmogelijk, omdat Dean een half jaar na de ontmoeting met Stock zou omkomen bij een auto-ongeluk. Wie weet hoeveel 'iconische' foto's er nog gemaakt zouden zijn als Dean veel langer had geleefd.
 
Omdat Dean op het moment van de foto nog niet beroemd was (hij was nog niet eens gecast voor Rebel Without a Cause) is de verhouding tussen hem en Stock min of meer gelijkwaardig. Waardoor de spanning over wie wie helpt überhaupt kan ontstaan. Verschillende Dean-biografen hebben ook een erotische spanning tussen beide mannen gesuggereerd, maar daar is in Life weinig van terug te vinden.


 
De gelijkwaardigheid vinden we in de film ook in de aandacht die aan de strubbelingen van beide mannen wordt besteed. We zien hoe Dean worstelt met zijn aanstaande roem en met de tirannieke studiobaas Jack Warner, maar ook hoe Stock klem zit in een ongelukkig huwelijk en wegloopt voor zijn rol als vader. 
 
Regisseur van Life is de Nederlandse fotograaf/filmmaker Anton Corbijn , die zo'n beetje alle beroemdheden uit de rockmuziek en de filmwereld voor zijn lens heeft gehad. Hij is de ideale regisseur voor een film waarin de relatie tussen een fotograaf en zijn onderwerp zo centraal staat.
 
Corbijns grootste probleem bij Life zal de casting geweest zijn. Want wie moest het nog steeds onverwoestbare tieneridool James Dean spelen? Corbijn kwam uit op Dane DeHaan (Chronicle, Kill Your Darlings). Die lijkt maar een beetje op Dean , maar overtuigt desalniettemin als de sympathieke, rebelse acteur.
 
In een fraai staaltje van casting against type wordt Dennis Stock gespeeld door Robert Pattinson, de Canadese acteur die dankzij zijn rol in de Twilight Saga een tieneridool werd.